Dostupni linkovi

Predsednica Kosova pozvala na politički dijalog


Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je parlamentarne partije na politički dijalog, a kako bi se prevazišla kriza nastala nakon nekoliko prekida sednica Skupštine Kosova koje je nametnula opozicija, bacavši čak i suzavac u Skupštini.

Jahjaga je o tome u ponedeljak obavestila predsednika Skupštine Kadri Veseljija i premijera Isu Mustafu.

“Nasilni postupci i diskurs, kako u institucijama, tako i van njih, poslednjih dana su neprihvatljivi i rizikuju da povrede demokratski konsenzus u Republici Kosovo. Moj mandat kao predsednice zemlje jeste da garantujem demokratsko funkcionisanje institucija i da služim kao faktor jedinstva, na osnovu toga pozivam parlamentarni politički spektar Kosova da prihvati ovaj poziv na dijalog o nesuglasicama poslednjih nedelja”, kazala je ona na konferenciji za novinare.

Čelnik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri kazao je u ponedeljak da tri opozicione partije razmatraju poziv predsednice, te da je veoma verovatno da će se sva tri lidera istovremeno odazvati pozivu u utorak. On je, međutim, dodao da će se na jednom takvom sastanku jasno reći da su zahtevi opozicije jasni.

„Umesto angažovanja oko toga kako izaći iz krize, izlaz iz te krize za nas je veoma jednostavan. Tražimo da se premijer Kosova povuče iz potpisanih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom. To je rešenje političkoj situaciji u kojoj se danas nalazimo“, kazao je Imeri na konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o dijalogu sa Srbijom.

On je dodao da će se opozicija i dalje ponašati kao do sada, sve dok „vlada bude insistirala na sprovođenju srbijanskih projekata na Kosovu“.

Razgovor za zajedničkim stolom moguć je samo onda kada premijer otvori mogućnost da povuče svoj potpis sa sporazuma, poručio je Imeri.

Opozicija već duže vreme vrši napore sprečava održavanje sednice Skupštine Kosova, u znak protesta zbog briselskog dogovora sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Opozicija je u dva navrata čak upotrebila i suzavac u sali, što je dovelo do prekida rada Skupštine.

Jahjaga je pozvala političke partije na odvojene sastanke, a kako bi na kraju sve njih dovela za istim stolom. Ona je izrazila nadu da će se oni odazvati i da će ova inicijativa pomoći rešavanju problema.

“Sada je više nego ikada trenutak da svim građanima koji su nam ukazali poverenje da vodimo ovu državu dokažemo da njihova želja da žive u miru, da imaju jednu sigurnu budućnost, nije samo obećanje koje bledi pred prvim izazovom, već vodič, obaveza, data reč, da ćemo naše nesuglasice, bilo koje prirode, prevazići za stolom, razgovarajući, pronalazeći rešenje zajedno i preuzimajući odgovornost za njih”, poručila je Jahjaga.

Dijalog je pravi korak

Ona se u popodnevnim satima sastala i sa predstavnicima civilnog društva, koji su kazali da je poziv predsednice na dijalog jedina mogućnost kako bi se prevazišli poslednji događaji.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Samuel Žbogar izjavio je da je dijalog pravi korak ka rešavanju trenutne situacije, te je pozvao sve partije da pokažu odgovornost i pronađu rešenje kroz dijalog, zarad kosovske budućnosti.

Dan ranije, civilno drustvo je predložilo da se ne saziva nova sednica Skupštine dok se ne pronađe rešenje za prevazilaženje krize.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji kazao je na zasedanju skupštinskog predsedništva u ponedeljak, koje je ponovo bojkotovala opozicija, da će se, zbog inicijative predsednice Kosova, u utorak zakazati naredno plenarno zasedanje Skupštine.

“Sednica će svakako biti održana ove nedelje”, kazao je on.

Potpisani sporazumi Kosova sa Srbijom i Crnom Gorom doveli su do napete situacije između vlasti i opozicije.

Sporazum o Zajednici, postignut 25. avgusta u Briselu, predviđa veća prava i odgovornosti Zajednici u oblasti zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i ruralnog i urbanog planiranja, kao i finansiranje iz Beograda.

Kada je u pitanju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, opozicija tvrdi da je Kosovo izgubilo 12 hektara zemlje.

Opozicija traži povlačenje potpisa sa tih sporazuma, što je premijer Isa Mustafa ocenio neprihvatljivim.

XS
SM
MD
LG