Dostupni linkovi

Predizborna kampanja u Hrvatskoj: Optužbe, obećanja i plašenje protivnikom


Izborna utrka u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija
Izborna utrka u Hrvatskoj, ilustrativna fotografija

Hrvatski građani 8. studenog izlaze na parlamentarne izbore i biraju osmi saziv Hrvatskog sabora. Iako ni manje stranke nisu za odbaciti, izgleda da će se glavna bitka voditi između koalicija lijevog i desnog centra predvođenih socijaldemokratima, odnosno HDZ-om, koje su po anketama gotovo izjednačene.

Svega 17 dana službene izborne kampanje, još stroža kontrola financiranja izborne kampanje i novouvedena mogućnost preferencijalnog glasanja, pomoću kojeg kandidata sa dna stranačke liste ipak možete dovesti u Sabor – to su najzanimljiviji tehnički detalji ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj koji će se održati 8. studenog. Iako je vladajuća koalicija lijevog centra konstantno zaostajala u anketama, sada su se zbog izlaska hrvatske ekonomije iz krize i još nekih rezultata oporavili, i zaostaju sa izazivačima – koalicijom desnog centra predvođenom HDZ-om -svega za jedan posto potpore. Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović poentira na nevjerojatnojbliskosti HDZ-ovog programa „5+“ sa istoimenim programom kandidata iz Prnjavora Mile Vasića na prošlogodišnjim izborima u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini.

„Naša kampanja je 'Hrvatska raste, ospori ako možeš! Nema povratka na staro!' Ne dopusti da se vratimo tamo gdje su nas doveli ovu koji sada žele na vlasti i zgrabiti plijen. To su isti ljudi. Žao mi je kada netko nije u stanju napisati program, a da ga ne prepiše iz Prnjavora.“

A HDZ je posebno slab na prepisivanje, jer je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso ulovljen u prepisivanju diplomskog rada na Policijskoj akademiji, a izvukao se samo zahvaljujući izvrsnom odvjetniku.

Naravno, HDZ se na te primjedbe ne obazire. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već dvije godine zaziva parlamentarne izbore, i sada si konačno pred njim.

„Zadovoljan sam da izbori budu što prije, naprosto da se riješimo ove agonije. Zemlja je u agoniji, Hrvatska je u agoniji. Gospodarstvo propada, ljudi iseljavaju, sve manji broj radnih mjesta, imamo sada i migracijsku krizu, prema tome moramo reći – dosta!"

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek za naš radio kaže kako ovu kampanju odlikuje mnogo obećanja i najava poklona. Što još?

„Mobilizacija vlastitih pristaša do krajnjih granica, znači – idemo, mi smo pravi domoljubi, i zadnji glas je važan i plašenje protivnikom. Dakle – dosta je crvenog terora, gledam neke naslove - maltene diktatura crvenih, a sa druge strane najava da dolazi kvazifašizam ili neki ekstremistički nacionalizam ala Orban.“

Novootkriveni patriotizam

Njegov kolega Tihomir Cipek ocjenjuje kako je sada vladajuća koalicija oko socijaldemokrata – što se tiče kampanje - u maloj prednosti, i da im neće naštetiti novootkriveni patriotizam.

„Mislim da je to SDP, dakle Vlada. Vlada ima te poluge, prvo – izbjegličku krizu, pa slučaj 'švicarac', pa ovaj novootkriveni patriotizam. Time je Vlada ušla u centar, zapravo je oduzela sadržaj dosadašnjim kampanjama HDZ-a. A ako ste ljevičar, nemate prevelikog izbora – ili Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko, pa će oni koji zagovaraju tu političku opciju radije prikloniti Zoranu Milanoviću.“

Kako bi rezultati parlamentarnih izbora mogli utjecati na odnose sa susjedima u regiji Jugoistoka Europe? Nenad Zakošek o tome ako se nastavi vlast lijevog centra kaže:

„Očekujem da prestanu čarke koje su vezane za predizborno vrijeme i da se smire odnosi. Dakle, ja bih očekivao neki kontinuitet s manje kriznih situacija. Sa druge strane, ako bi došla desna vlada na red, očekujem veći oslonac na Njemačku. Jer, mi smo do sada na razne načine – od onog nepotrebnog sukoba oko uhidbenog naloga nadalje – imali neku vrstu zahlađenja odnosa sa Njemačkom.“

Tko ide s kime na izbore? U lijevoj koaliciji su socijaldemokrati, narodnjaci Vesne Pusić, najveća od petnaestak umirovljeničkih stranaka, laburisti i još dvije manje stranke. U HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji su uz HDZ još i Hrvatska seljačka stranka, nekada velika stranka HSLS, jedna manja umirovljenička stranka i još pet desnih stranaka.

Samostalno izlazi stranka zelene ljevice Orah bivše ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, zajedno na izbore izvan koalicija izlaze bivši predsjednik Ivo Josipović, bivša premijerka Jadranka Kosor i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Samostalno izlazi i eurozastupnica Ruža Tomašić sa svojim novoosnovanim konzervativcima. Glasove gubitnika u tranziciji pokušat će dobiti „Živi zid“, stranka koja sprječava deložacije iz stanova po nalogu banaka, a na izbore će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

XS
SM
MD
LG