Dostupni linkovi

Predbožićna Crna Gora: Radnje okićene ali prazne, a trgovci nezadovoljni


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Da je kupovna moć građana Crne Gore samo 40 posto od prosječne u Evropi, najočiglednije je u decembru kada Evropljani najviše troše, što zbog praznične euforije, što zbog velikih popusta. No, u Crnoj Gori ni jedno ni drugo ne driješi kesu prosječnog gradjanina: radnje su okićene ali prazne, a trgovci nezadovoljni.

EUROSTAT je objavio najanovije podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, po kojima BDP u Crnoj Gori iznosi 40% prosjeka u EU. Kako to izgleda u svakodnevnom životu, oslikava predpraznična Budva u kojoj nema božićne i novogodišnje potrošačke auforije. Anketirani građani kažu da je krivac - prazan novčanik:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link



MONSTAT je izračunao da je prosječna zarada u Crnoj Gori oko 480 EUR, dok je cijena minimalne potrošačke korpe gotovo duplo skuplja, oko 790 EUR. S tom statistikom se svakodnevno hrva njaveći broj građana, pa i praznični popusti nisu dovoljni da mnogi odriješe kesu: radnje su okićene ali poluprazne, a trgovci nezadovoljni:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00
Direktan link

Na gužvu nailazimo jedino u kineskim prodavnicama koje tradicionalno nude najjeftiniju robu - kupuju se plastične jekle i prošlogodišnji ukrasi. Prodavci kažu da se gleda na svaki cent, ali i pored najpovoljnijih cijena u gradu, ovdje ne dolaze svi samo da kupuju, lijepo se makar nagledati prazničnog šareniša, povjerava nam se jedna penzionerka: " Sirotinja ne troši, dijete. Što da potrošim od 165 EUR penzije? Na um mi ne pada ni da kupim ove kineske drangulije, imam unuka ali mi to ne pada na um. Ja bih zadovoljna bila da imam 'leba i sira da jedem, imalo varenike sa ljekovima."

Za razliku od ovih i oko 33,000 nezaposlenih građana u CG, ima i onih koji će praznike proslaviti bez odmjeravanja svakog eura. Oni najviše bukiraju najskuplje hoteli na Crnogorskom primorju, kao ovom u Tivtu: "Svečana večera će imati šest sljedova, sa šampanjcem i uz zvuke klasične muzike, biće to spektakularan meni..."

Ipak, najveći broj građana će potrositi i ovaj decembar uz domaću trpezu - umjesto skupih dočeka, odlaska na skijanje ili na putovanja u inostranstvo, mnogi ckažu da je kod kuće najljepše. I najjeftinije.

XS
SM
MD
LG