Dostupni linkovi

Španija: Mašinovođa optužen da je skrivio nesreću


Mjesto nesreće
Mjesto nesreće
Mašinovođa Fransisko Garzon Amo /52/, optužen je da je prebrzom vožnjom izazvao iskakanja voza u srijedu navečer u najtežoj željezničkoj nesreći u Španiji u zadnjih gotovo 70 godina, u kojoj je poginulo 80, a povrijeđeno više od 130 ljudi.

Šef policije u pokrajni Galicija rekao je da vozač ne može biti ispitan zbog povreda koje je zadobio u nesreći, iako je sud izdao nalog za ispitivanje. Mašinovođa se nalazi u bolničkom pritvoru.

Kako piše dnevnik El Pais, mašinovođa Fransisko Garzon Amo je u razgovoru putem radio veze priznao da je u opasni zavoj ušao brzinom od 190 km/h na dijelu pruge na kojem je ona ograničena na 80 km/h.

Kako navodi državni tajnik za saobraćaj Rafael Catala, "nesreća koja se dogodila u Santiagu de Compostelli povezana je, čini se, s nepoštovanjem propisane brzine".

Mašinovođa koji je upravljao vozom u nesreći kod španskog gradića Santijago de Kompostela i ranije se na društvenoj internet stranici "Fejsbuk" hvalisao postignutom brzinom, javili su španski mediji.

Mašinovođa, koji je u trenutku nesreće upravljao vozom koji se kretao više nego dvostruko većom brzinom od dozvoljene, hvalisao se tokom prošle godine na "Fejsbuku" postignutim brzinama, na šta ukazuju fotografije objavljene u današnjim izdanjima španskih listova.

Garzonov profil na "Fejsbuku" deaktiviran je u četvrtak u ranim jutarnjim satima, ali ne prije nego što su korisnici uspjeli da kopiraju fotografije na kojima se vidi da je kazaljka na brzinomjeru na 200 kilometara na čas. Ta fotografija je "lajkovana" u martu 2012. godine.

On je u proteklih 30 godina bio zaposlen u španskoj željezničkoj kompaniji "Renfe", a na liniji između Madrida i Ferola, gdje se nesreća desila, bio je duže od godinu dana.

Španski kralj Huan Karlos posjetio je preživjele, te rekao da svi Španci osjećaju bol porodica 80 poginulih.

Zvaničnici zdravstvenih službi saopštili su da je najmanje 130 osoba prebačeno u bolnicu nakon nesreće, a da je na daljem liječenju zadržano 94. Teže povrijeđene su 34 osobe, uključujući djecu.

Među povrijeđenima ima i stranih državljana, uključujući pet Amerikanaca i Britanca. Jedan američki državljanin je poginuo.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je rođen u Santijago de Komposteli, je proglasio trodnevnu žalost povodom najteže željezničke nesreće u Španiji od 1944. godine.

XS
SM
MD
LG