Dostupni linkovi

Priča o Aerodromu u Trebinju: Stalo na idejnom rješenju


Ilustracija, foto: byka.com
Ilustracija, foto: byka.com
Skoro desetak godina aktuelna je priča izgradnje trebinjskog aerodorma, projektu koji će preporoditi privredu ovog dijela Hercegovine. Do danas, iako se najvljivalo, niti dio građevinskih radova nije otpočeo. Trebinjci definitivno više ne vjeruju u izgradnju ovog objekta, ali ipak postoji nada da će se iznad zubačkog platoa i samog Trebinja uskoro vide letjelice.

Master plan i idejno rješenje za trebinjski aerodrom postoje. I to je sve. U priču o izgradnji aerodroma na lokalitetu Zubci, više niko ne vjeruje.

Početkom ove godine zatvoreno je i Javno preduzeće Aerodrom Trebinje i ispisano iz sudskog registra. Iako se određeno vrijeme nije znalo šta će biti sa zaposlenim, ostali su na svojim radnim mjestima u sklopu firme Aerodromi RS. Pista je trebala biti izgrađena još prije četiri godine.

„U idućoj godini ćemo početi da gradimo pistu. Ja razumijem da je moguće da je završimo do kraja iduće godine kako bismo nastavili sa elektronskom opremom i ostalim što je potrebno da se taj aerodrom stavi u funkciju. Mi ne odustajemo od tog kapitalnog objekta“, najavio je još 2009. godine Milorad Dodik, predsjednik RS.

U Trebinju svi ističu da ni tada nisu vjerovali u ovaj projketa koji je, prema riječima mnogih, veoma tewško sprovesti u djelo, a da je dodatni problem blizina četiri aerodroma: Dubrovnik, Mostar, Tivat i Podgorica.

„Da budem potpuno iskren, mi mislimo da je to od samog starta bila jedna od predizbornih laži i predizbornih trikova SNSD-a“, kaže Neđo Ćebedžija, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

U Gradskom odboru SDS-a Trebinje kažu da to nije projekat, da je to samo ideja, pošto nema niti jedno relano uporište - ni finasijsko, ni tehničko, jer nije nikad valjano urađena ni fizibiliti studija.

„Mi trebamo realno da postavimo stvari. Na udaljenosti od 20 kilometara je Dubrovnik, a Aerodrom Dubrovnik je prije godinu dana napravio još jednu poletno-sletnu pistu pored one koju već ima i mi realno nemamo potrebu za nekim aerodromom, odnosno za nekim objektom te vrste“, pojašnjava Slobodan Šaraba, predsjednik GO NDP Trebinje.

U prilog tome da dubrovački aerodrom ne želi saradnju s eventualnim aerodromom na Zubcima kod Trebinja govore riječi Roka Olića, direktora Aerodroma Dubrovnik još novembra 2009. godine:

„Pa i onda kada jednoga dana dođemo do toga da kapacitet naraste toliko da se moramo dalje širiti, još uvijek raspolažemo sa dovoljno prostora i terena na prostoru u Čilipima da možemo uraditi nove kapacitete, tako da što se tiče ponude za suradnju, hvala ne, mi za sada raspolažemo sa dovoljno vlastitih resursa, koje ćemo razvijati u budućnosti“, rekao je tada Olić.

Izgradnja aerodroma u Zupcima planirana je na bazi koncesije. Obaveza RS je da obezbijedi prostor, infrastrukturu i odgovarajuću projektnu dokumentaciju. Posao budućeg akcionara je izgradnja piste i objekata.

Ipak nade ima za zubački plato koji će uskoro, ako trebinska skupština usvoji određeni zahtjev, ugledati letjelice na svom djelu neba.

„Pa moguće je - i vrlo vjerovatno, ali u pitanju su male letjelice. Imamo, naime, zahtjev od jednog aerokluba da im privremeno ustupimo dio lokacije koja je predviđena za aerodrom Trebinje, koju bi oni onda adaptirali za polijetanje i slijetanje malih letjelica koje oni, inače, koriste“, kaže Ćebedžija.

Trebinjski aerodrom će ostati upamćen kao ideja koja je služila za šalu, a posljednja je govorila da se nestali malezijski avion krije upravo na pistama ovog aerodroma.
XS
SM
MD
LG