Dostupni linkovi

Pravni apsurd: Porodicu iseljavaju iz sopstvenog stana


Porodica Šolar
Porodica Šolar

Činjenica da je neko legalno i u celosti vlasnik jednog stana, još ne znači da mirno može da spava. Lako može da se desi da mu stigne sudska odluka da mora deliti državinu sa nepoznato osobom. Upravo se ovo desilo porodici Šolar iz Novog Sada.

„Ja se nadam da neću zakazati kao roditelj. Šta je želim njih da naučim u životu kakve da budu? Ne želim da ih učim da budu žrtve, iako smo mi trenutno žrtve paradoksa, pravnog nasilja“, ovako počinje priču Tamara Šolar, majka troje dece u Novom Sadu. Njoj i njenoj porodici trenutno preti prinudno iseljenje iz sopstvenog stana. Njihova muka je počela nekoliko meseci nakon što su kupili stan.

Naime, oni su uvučeni u spor između izvođača radova i investitora. Izvođač radova traži da mu investitor isplati određenu sumu novca i preda nekoliko stanova. Pošto taj spor još nije rešen na sudu, izvođač radova je pokrenuo poseban proces čiji je predmet Šolarov stan. Naime, sin izvođača radova Nebojša Dragičević tvrdi da je pre porodice Šolar on koristio objekat, pa samim tim ima pravo na državinu. Viši sud u Novom Sadu prihvatio je Dragičevićev zahtev i naredio je sudržavinu, odnosno da petočlana porodica Šolar i Nebojša Dragičević žive zajedno u tridesetak kvadrata.

Andrej Šolar kaže da su 2011. godine stan kupili sasvim legalno, pomoću kredita na trideset godina i da u katastru su oni upisani kao jedini vlasnici stana. Ne razume kako je sud mogao da donese ovakvu odluku.

„Mi smo kao savesni kupci sve uradili da dođemo do stana na legalan način, veliki broj ljudi je proveravao papire i sve. A sad smo u situaciji da nam se krše osnovna ljudska prava, pravo na privatnu imovinu i izbacujem se iz stana, a nije mi ni najjasnije koja je pravna gimnastika to omogućila“, priča Andrej.

Situacija je sada još apsurdnija. Naime, nakon što je doneta odluka o sudržavini, Dragičević ipak nije dobio ključeve od stana, pa je zbog toga pre nekoliko dana na adresu porodice Šolar stiglo rešenje o iseljenju.

„Došli smo u situaciju da u sredu ujutro hoće da me isele iz sopstvenog stana zbog kako kažu ometanja državine, jer sam promenio bravu na spostvenom stanu“, kaže on.

Pravna zastupnica porodice Mirjana Jovanović Tomić kaže za Radio Slobodna Evropa, da su nakon ovog rešenja odmah reagovali, jer prema njihovoj proceni, sud je prekoračio svoja ovlašćenja.

„Osnovni sud je postupajući po zahtevu Dragičevića, traži iseljenje. Donosi zaključak kojim traži predaju poseda. Sad smo mi predali zahtev da se ovo odloži dok Osnovni sud ne uskladi ovu odluku sa presudom Višeg suda koja, prema našem čitanju, ne pdrazumeva predaju poseda već sudržavinu, odnosno zajedničko korišćenje stana“, kaže advokatica.

U međuvremenu, nakon konsultacija advokatice u novosadskom Osnovnom sudu, porodici Šolar je rečeno da će odluka o prinudnom iseljenju biti poništena, ali da su u obavezi da predaju kopiju ključa stana Dragičeviću.

Pokušali smo da dobijemo i drugu stranu, odnosno Nebojšu Dragičevića, međutim broj koji posedujemo nije bio dostupan. U međuvremenu oglasio se njegov advokat koji tvrdi da je porodica Šolar zapravo u dogovoru sa investitorom ušla u ovu priču da njegov klijent ne bi mogao dobiti ono što traži.

Dok se čeka zvanična reakcija suda na žalbu porodice Šolar, na društvenim mrežama već su se pojavili pozivi da se građani okupe ispred zgrade u sredu ujutro za kad je zakazano iseljenje i da iskažu svoje nezadovoljstvo.

XS
SM
MD
LG