Dostupni linkovi

Prag: Bh. lideri na maratonskom sastanku postigli napredak o "Sejdić-Finci"


Sastanak bh. lidera u Pragu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Sastanak bh. lidera u Pragu

Bh. lideri su u Pragu nakon maratonskog sastanka pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, u utorak rano ujutro postigli načelan dogovor oko dva ključna pitanja u vezi primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i deblokiranja evropskog puta.

File je u zgradi češkog Ministarstva vanjskih poslova izjavio nakon sastanka, koji je počeo u ponedjeljak u podne, a završio u utorak u četiri sata ujutro, da je postignut načelan dogovor oko izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH kao i da je preostalo da se lideri dogovore oko jedne tačka u vezi izbora članova Predsjedništva BiH.

"Nakon šesnaest sati pregovora sa vođama sedam važnih stranaka u Bosni i Hercegovini mogu objaviti pozitivan napredak," izjavio je File na konferenciji za novinare.

"Zadovoljan sam da su lideri bili u stanju da se načelno dogovore o sastavu i načinu izbora delegata u Dom naroda. Postigli smo također važan napredak oko glavnih principa za izbor članova Predsjedništva. Neophodno je da politički lideri ostanu posvećeni i nastave sa naporima da nađu rješenja oko posljednjeg elementa za izbor članova Predsjedništva," dodao je on.

"Tek tada Bosna i Hercegovina može ponovo krenuti evropskim putem," kazao je evropski komesar za proširenje.

Štefan File
Štefan File
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, je izjavio da su dogovorena dobra rješenja i da zbog umora posao nije u završen:

"Tako da će se razgovori najvjerovatnje nastaviti u Sarajevu i da ćemo za nekoliko dana postići rješenje i da ćemo ići u Brisel da to i potpišemo."

Na pitanje šta je ostalo sporno i nije dogovoreno, Izetbegović je odgovorio:

"Taj dodatni mehanizam koji garantuje da neće biti nametanja izborne volje."

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a, je kazao:

"Dobra vijest i ohrabrenje za sve nas je što se našlo rješenje za Dom naroda oko kojeg u velikoj mjeri postoji suglasnost i to je nešto što ide iznad obaveze koju imamo po presudi 'Sejdić-Finci' i čak ide korak naprijed u odnosu na ono što je u Paralamentu BiH usaglašeno."

"S druge strane tih deset tačaka osnovnog modela oko Predsjedništva je praktično usaglašeno i ostala je uslovno rečeno jedanaesta tačka," dodao je Lagumdžija.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB-a, je izjavio:

"Čini mi se da dijelim opšti utisak da smo korak bliže ispunjenju odluke suda u Strazburu. Razgovori su bili dinamični, na trenutak polemični ali mislim da smo zaista napravili nekoliko velikih koraka i da smo kao BiH blizu ispunjena te veoma, veoma važne obaveze."

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i Martin Raguž, predsjednik HDZ-a, 1990 nisu davali izjave.

Pregovore je nešto prije 21 sat napustio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Suštinski gledano, ostaje da se izabere model za izbore u Federaciji. Očigledno je da toga dogovora nema i ovdje se nešto pokušava uraditi, meni to nije jasno, ja ne želim da učestvujem u gluvim i bezveznim sastancima kao što je danas ovaj," izjavio je Dodik dodavši da su pozicije Republike Srpske bile poznate i prije dolaska na sastanak.

"Ovdje smo čitav dan sjedeli čekajući po hodnicima da se usaglase federalni partneri, to još uvijek traje. Mislim da je besmisleno, nije fer, nije korektno što smo dovedeni u situaciju da ovdje sjedimo po hodnicima i očekujemo neku vrstu događaja", kazao je Dodik.

Dodik po napuštanju sastanka u Pragu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

U ranobaroknu palatu Černinjski, gdje se od 1923. godine nalazi Ministarstvo vanjskih poslova, najprije prve, potom druge Čehoslovačke, a onda i Češke Republike, bh. lideri su odvojeno stizali na sastanak.

Radnom ručku na početku sastanka prisustvovao je i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Brian Yee. Razgovorima su prisustvovali i Specijalni izaslanik EU za BiH Peter Sorensen i Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova i bivši vioski predstavnik u BiH.

Nakon zajedničkog, vođeni su i odvojeni razgovori.

Nakon skoro dvije godine, sporazumom bi se napokon usaglasilo kako da u BiH svi, a ne samo konstitutivni narodi, imaju pravo biti birani u Predsjedništvo BiH.

Ukupno pet sastanaka lidera održano je na političkom nivou: po dva u Briselu i Sarajevu, a jedan u Budimpešti. U Briselu je održan jedan sastanak na nivou eksperata.

Pravni eksperti stranaka održali su tri kruga sastanaka sa zvaničnicima EU u Sarajevu te Mostaru i Banjoj Luci.

Implementacija presude "Sejdić-Finci" je najveći kamen spoticanja na putu BiH ka Evropskoj uniji, a podrazumijeva dogovor oko načina kojim će iz Ustava biti eliminisane diskriminirajuće stavke koje pripadnicima manjinskog naroda onemogućavaju kandidovanje na najviše državne funkcije.
XS
SM
MD
LG