Dostupni linkovi

Poziv parlamentarcima da podrže beogradski Prajd


Performans ispred Skupštine Srbije, 30. avgust 2013.
Performans ispred Skupštine Srbije, 30. avgust 2013.
Amnesty inetrational, (organizacija za zaštitu ljudskih prava) zatražila je od vlasti u Srbiji punu podršku za organizaciju septembarske Parade ponosa. Odmah potom, u danu kada se u parlamentu raspravlja o novim ministrima u rekonstruisanoj Vladi, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava, performansom ispred Skupštine, pozvali su parlamentarce da podrže beogradski Prajd.

Manje od mesec dana do održavanja Parade ponosa u Beogradu, vlasti u Srbiji još nisu dale jasne garancije da će delu svojih građana – pripadnicima LGBT populacije omogućiti poštovanje osnovnih ljudskih prava na slobodno okupljanje. To je glavna zamerka Amnestija, koji od vlasti osim jasnog stava traži i uveravanja da, za razliku od nekoliko prethodnih, ovogodišnji prajd neće biti zabranjen, rekla je za Radio Slobodna Evropa predstavnica te organizacije Šon Džouns.

“Tražimo punu podršku vlasti Paradi ponosa, konkretno da Ministartsvo unutrašnjih poslova sarađuje sa organizatorima, kako bi ta manifestacija bila adekvatno obezbeđena i da u to budu uključene sve struktire vlasti. Ako postoje opravdane pretnje po organizatore i učesnike, obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova je da to istraži i osumnjičene privede pre kraja septembra. To im je obaveza i dužnost”, podvlači Šon Džouns.

Istim povodom Inicijativa mladih za ljudska prava ispred zgrade parlamenta u centru Beograda izvela je kratak flash mob kaciju. Dvoje aktivista, koje su policajci legitimisali s obrazloženjem da nisu prijavili skup, razvili su transparent na kome je pisalo: „Čekamo vas na prajdu, samo 970 koraka sa nama“.

Poruka koju su poslali je jasna, objašnjava jedan od njih Đorđe Bojović:

„Da pozovemo, pošto je danas zasedanje Skupštine Srbije sve političare da budu na čelu ovogodišnje Parade ponosa koja će se održati 28. septembra."

Na pitanje zašto su se odlučili da akciju izvedu samo njih dvoje, Bojović odgovara:

„Zato što po zakonu, ukoliko je dvoje, ne mora skup da bude prijavljen. Upravo zbog procedure koju imamo svake godine prilikom prijavljivanja Parade ponosa. Pre nekoliko meseci smo imali akciju „Čiji je duži administrativni put?“, čime smo hteli da pokažemo koliko vremenski traje procedura za odobravanje nacionalističkih skupova u odnosu na Paradu ponosa“, kaže Bojović.

Kratkotrajni performans privukao je i pažnju nekolicine prolaznika, čiji su utisci bili podeljeni:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Direktan link
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG