Dostupni linkovi

Pozitivne ocjene posjete hrvatske predsjednice Sarajevu


Kolinda Grabar Kitarović sa članovima Predsjedništva BiH
Kolinda Grabar Kitarović sa članovima Predsjedništva BiH

Analitičari u Hrvatskoj slažu se oko pozitivne ocjene posjete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini i poruka koje je uputila. Bošnjački zastupnik u Hrvatskom saboru Nedžad Hodžić posebno pozdravlja njenu poruku da svako eventualno novo uređenje BiH treba rješavati unutar BiH.

Pozitivna ocjena posjete i – uz male nijanse – pozitivna ocjena poruka što ih je nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala tijekom svoje posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

„Ovaj posjet i poruke koje smo čuli svakako doprinose ohrabrenju kada razmišljamo o Bosni i Hercegovini, ali daleko je to od obavljenog posla. Međutim, jednaku razinu entuzijazma za taj europski put Bosni i Hercegovini koji pokazuje u zadnje vrijeme europska politika i različite institucije i pojedinci u Europskoj uniji - tu vrstu entuzijazma moraju pokazati i odgovorni u samoj Bosni i Hercegovini“, ocijenio je hrvatski socijaldemokratski europarlamentarac i šef izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo Tonino Picula.

Politički analitičar Vlatko Cvrtila ocijenio je kako je jučerašnja posjeta hrvatske predsjednice Sarajevu kontinuitet u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kolinda Grabar Kitarović u Sarajevu, foto: Midhat Poturović
Kolinda Grabar Kitarović u Sarajevu, foto: Midhat Poturović

„Taj njezin posjet treba gledati ne samo kao kurtoazni posjet susjednoj državi koju smatramo važnom u našoj vanjskoj politici, nego i u kontekstu toga da se sada kreiraju različite inicijative, da su na stolu i različiti prijedlozi, da je u BiH na vlasti nova politička garnitura i da bi ona trebala zajedno s međunarodnom zajednicom napraviti bitne iskorake da BiH ne samo prestane biti nefunkcionalna država nego da stvori pretpostavke da njezini građani žive bolje“, ocijenio je Cvrtila.

Europske inicijative ostaju mrtvo slovo na papiru bez onih u Bosni i Hercegovini koji ih razumiju i prihvaćaju.

„Naravno da nijedna inicijativa izvana nema svoju snagu ukoliko nemate partnera za razgovor u Bosni i Hercegovini“, dodaje Cvrtila.

Ni ton nije nevažan

Politički analitičar Dejan Jović u izjavi za naš program pozdravlja posjetu nove hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini.

„Poruke nove hrvatske predsjednice bile su svakako bolje nego one koje su u posljednje vrijeme prema Bosni i Hercegovini stizale iz Zagreba, prije svega iz HDZ-a. S druge strane, treba reći da Hrvatska mora biti posebno oprezna kada govori o Bosni i Hercegovini, jer i u samoj Bosni i Hercegovini – čak i kada netko dođe izvana i kaže 'dobar dan', bit će uvijek onih koji će sumnjati u iskrenost te poruke i reći da je možda suviše sunčano ili prehladno za 'dobar dan!'“, konstatira Jović.

Jović napominje kako nije nevažno ni pitanje tona kojim se upućuje neke poruke građanima susjedne države.

Dejan Jović
Dejan Jović

„Naravno, u redu je izjaviti da Hrvatska podržava suverenost, nezavisnosti cjelovitost BiH, ali treba se pitati kako bi hrvatska javnost reagirala da strani šef države dođe u Hrvatsku i izjavi da poštuje suverenost Hrvatske. To se u međunarodnim odnosima podrazumijeva. Takve izjave ponekad imaju prizvuk patroniziranja, pa ih treba izbjegavati. Bosna i Hercegovina imaju sve moguće razloge da usko surađuju, ali trendovi obnove nacionalizma u Hrvatskoj često i – rekao bih – s pravom uznemiravaju druge zemlje, a naročito Bosnu i Hercegovinu, i o tome treba voditi više računa“, napominje Jović.

I politički analitičar Nino Raspudić slaže se da je predsjednica trebalaizbaciti – kako je kazao – uobičajene mantre o poštivanju cjelovitosti i suverenosti BiH, čime se po njegovom sudu Hrvatska samo unaprijed stavlja u poziciji potencijalnog sumnjivca. Po njegovoj ocjeni, „predsjedničine izjave bile su u skladu s uobičajenim diskursom hrvatske vanjske politike kad je BiH u pitanju i ne odudaraju od onoga što je zadnjih nekoliko godina govorio bivši predsjednik Josipović.”

I saborski zastupnik bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru Nedžad Hodžić je u izjavi za naš radio izrazio zadovoljstvo što je nova hrvatska predsjednica izabrala upravo Bosnu i Hercegovinu za svoj prvi službeni izlazak iz zemlje.

“A sa druge strane, mislim da je poslala jasnu poruku da buduće eventualno uređenje Bosne i Hercegovine treba rješavati unutar Bosne i Hercegovine, i naravno raduje obećanje podrške koju će Republika Hrvatska pružiti Bosni i Hercegovini na njenom putu prema euroatlantskim integracijama. Mislim da možemo biti zadovoljni onim što je predsjednica Grabar Kitarović učinila ovim posjetom i porukama koje je poslala”, prokomentirao je Hodžić.

XS
SM
MD
LG