Dostupni linkovi

Požari i dalje haraju Crnom Gorom


Ilustracija
Ilustracija
Višenedjeljne tropske temperature, praćene vjetrom i izostankom kiše izazvali su veliki broj požara kako blizu naseljenih mjesta u Crnoj Gori tako i u planinskim šumama i nepristupačnim djelovima države.

Kanjon Pive, okolina Plužina i Nikšića su pod pritiskom vatre i to u nepristupačnom terenu što onemogućava efikasiniju borbu vatrogasaca i mještana tih krajeva. Zabilježeni su požari i u okolini Podgorice ali i na primorju.

Veliki broj gradova je pod dimom, a zbog odrona koje su izazvali požari zatvoren je put od plužina prema Šćepan Polju. O situaciji u Plužinama govori predsjednik Opštine Mijuško Bajagić:

"Najgora je situacija u kanjonu Pive gdje gori borovina. Požar se proširio i ide prema Vučevu a saobraćaj na ovoj dionici je obustavljen, a to znači da je saobraćaj do Šćepan Polja u prekidu. Ispitali smo mogućnost da se gasi požar u kanjonu Pive helikopterima ustanovili smo da ni to ne može jer je teško da te letjelice mogu da uđu u kanjon i pokušaju to da lokalizuju."

Slična situacija je i u okolini Nikšića gdje od 12 požara, četiri su prijetili kućama u prigradskom dijelu. Do planinskih vrleti gdje gore šume se ne može stići vatrogasnim kolima.

"U okolini Nikšića je 12 požara. Na sreću, osam ih bukti van naseljenih mjesta i tu nemamo situacije da se borimo da spasavamo ljude i njihovu imovinu. Svi ti požari su na nepristupačnom terenu i to nas onemogućava da priđemo i pokušamo da ih ugasimo. Tamo ne mogu ni vozila ni neka veća mehanizacija. Preostala četiri požara bukte u blizini grada", kaže predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić.

Apel građanima da manje izlaze

Dim i miris paljevine se može osjetiti u svim gradovima, posebno u okolini Nikšića a intenzitet zavisi kako od temperature tako i od naleta vjetra.

"Budoš je bio prekriven dimom. Gore je kod Krupca sve gorelo, u brdima tako da je tamo bilo dima kao i u Dragovoljićima. Jutros u jutarnjim satima, kada je temperatura pala tada se i u gradu osjećalo dosta na paljevinu i dim. Nije to da kažem alarmantna situacija ali sigurno nije prijatno", kaže Nebojša Radojičić.

Agencija za zaštitu životne sredine i službe koje kontrolišu kvalitet vazduha do sada su bilježile parametre u okviru propisanih graničnih vrijednosti. Međutim, u petak je došlo do odstupanja i bilježi se nešto veći nivo ugljen monoksida. Iako to nisu ozbiljni problemi Agencija je pozvala građane da što manje borave izvan zatvorenih prostorija dok su požari intenzivni.

"Izmjerene koncentracije do sada nijesu mogle izazvati neke ozbiljnije probleme kada je zdravlje građana u pitanju iz razloga što prekoračenja nijesu imala dugoročniji karakter a uzrok prekoračenja je u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima – smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su uzrokovale i veliki broj požara. Shodno navedenom Agencija za zaštitu životne sredine, i Institut za javno zdravlje ipak apeluju na građane da što manje borave van zatvorenih prostorija u ovim danima kada je pojava požara intezivna. Agencija će svakako nastaviti redovno da prati situaciju i oglašavaće se u slučaju ozbiljnijih evidentiranih odstupanja, pogotovo ako primijetimo da su dugoročnijeg karaktera u narednim danima", kaže Milena Bataković iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podsjećajući da se svake godine u ovo vrijeme suočavamo sa požarima, Aleksandar Perović iz ekološke organizacije OZON izražava zabrinutost zbog činjenice da gore kompleksi šuma:

"Uništavanje biodiverziteta i šumskih kompleksa za posljedicu ima negativno stanje životne sredine. Mi već godinama ukazujemo na nedostatak preventivnih akcija. Mi se vatre i požara sjetimo tek kada oni dođu do izražaja, pogotovo ljeti kada je zaista u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori više nego izražen."

Nadležne institucije bi trebalo da vode kontinuiranu kampanju, da edukuju građane o štetnim posljedicama i o preventivi, kaže Perović:

"Lokalna zajednica i državne institucije itekako moraju da budu spremne za ovaj period kada požari dođu do izražaja. Mora da se ulaže u obuku i opremu ljudi i napraviti akcione planove kako da se građani uključe kada se za to pojavi potreba."
XS
SM
MD
LG