Dostupni linkovi

Požarevac četiri dana bez vode za piće


Velika Morava
Velika Morava

Oko 50.000 građana Požarevca već četvrti dan nemaju ispravnu vodu za piće, a snabevanje se vrši uz pomoć cisterni raspoređenih po gradu.

Republička sanitarna inspekcija u Požarevcu je 13. oktobra zabranila korišćenja vode požarevačkog vodovoda za piće i pripremu hrane, zbog povišene vrednosti nitrata.

Zavod za javno zdravlje u tom gradu je preporučio građanima da za piće i pripremu hrane koriste vodu iz cisterni ili flaširanu vodu.

Zavod za javno zdravlje u Požarevcu je, na osnovu tri uzastopne analize uređene krajem septembra i početkom oktobra, zabranio upotrebu vode za piće i pripremanje hrane.

Saša Valjarević, direktor ”Vodovoda” u tom gradu kaže za Radio Slobodna Evropa, da je količina nitrata iznad zakonski dozvoljenog maksimuma, a da su svi ostali mikrobiološki parametri u standardnim granicama.

”Zakonski je dozvoljeno 50 miligrama nitrita, a oni su se kretali od 52 do 58, a bilo je i 60. Sada su oni nešto smanjeni zbog atmosferskih padavina i porasta nivoa vode u Velikoj Moravi za nekih 70 santimetara. Sa povećanjem nivoa vode, smanjuje se količina nitrata”, kaže Valjarević.

Prema rečima našeg sagovornika, problem je nastao zbog ekstremno niskog nivoa vode u Velikoj Moravi i velikog broja šljunkara iz kojih se vadi pesak u neposrednoj blizini bunara iz kojih se Požarevac snabdeva vodom za piće.

”Institut Jaroslav Čeni nam je ukazao da bagerovanje šljunka direktno utiče na podzemne vode i na usporavanje toka reka na kojoj se stvaraju velike depresije koje ugrožavaju i vodosnabdevanje”, ističe direktor požarevačkog ”Vodovoda”

Sličan problem sa vodosnabdevanjem Požarevac je imao i 2006. godine, kada su predložene mere za saniranje problema, ali su one bile oročene samo na trigodine. Međutim, fabrika za preradu vode nije izgrađena, a snabdevanje grada i dalje je zavisilo od nivoa Velike Morave, pored koje se nalaze bunari.

Valjarević kaže da su ponovo, zbog niskog nivoa te reke, pojedini bunari potpuno presušili, a u preostalim su se povećale količine nitrata.

”Od tada je prošlo devet godina, a nije izgrađena fabrika vode koja je trebalo dugoročno da reši snabdevanje grada vodom. Sada nam ne radi šet bunara jer do njih ne dopire voda iz Velike Morave."

Za sada je neizvesno kada će voda u Požarevcu ponovo biti isšravna za piće i pripremanje hane, a dok se to ne desi, građani će se snabdevati vodom iz sedam cisterni i piti flaširanu vodu.

XS
SM
MD
LG