Dostupni linkovi

Požar u izbegličkoj baraci: Opet nam je sve izgorelo


Banjica
Banjica

Nekoliko izbegličkih porodica sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine po drugi put u životu ostalo je bez krova nad glavom. Baraka od nekoliko stotina kvadrata, u kojoj su ovi ljudi živeli po dolasku u Beograd, do temelja je izgorela u velikom požaru. U vatrenoj stihiji jedan čovek izgubio je život.

Nebojša Denić (42), iz Kosovske Kamenice, rekao je na zgarištu za RSE da je u ovom požaru izgubio sve.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link

Velika baraka u Raškoj ulici na Banjici potpuno je izgorela u požaru u ranim jutarnjim satima. Tom prilikom smrtno je stradao pedesetpetogodišnji muškarac u čijim prostorijama je buknula vatra. U ovom prinudom smeštaju na samom obodu Banjičkog groblja živelo je 18 izbeglica sa Kosova i iz BIH koje su u Beograd došle devedesetih godina.

Nakon požara evakuisano je sedamnaestoro njih, među kojima i šestomesečna beba. Nešto posle podneva smešteni su u prostorije Mesne zajednice "Stevan Filipović" u blizini Muzeja "25 maj".

Zorica Štulović, iz Opštine Savski venac, rekla je na licu mesta za RSE da su ugrožene porodice sa malom decom dobile zasebne prostorije, dok su ostali smešteni u sali mesne zajednice.

“Biće im dobro ovde, imaće dovoljno mesta. Imaju trpezariju, obezbedili smo kuvane obroke, doručak, ručak, večeru… Za malu decu dopremili smo hranu za bebe i pelene. Naravno, imamo i garderobu za sve njih. Najbitnije u ovoj nesreći je da smo pokazali solidarnost. Ako me pitate do kada će oni biti smešteni ovde, to se još uvek ne zna.”

U prostorije Mesne zajednice kod stadiona Partizana, gde su smeštene ove porodice, u toku dana pristizali su kreveti, hrana i osnovne potrepštine za evakuisane. Uzrok požara u velikoj baraci u Ulici Raškoj bb još nije poznat, ali se sumnja da je reč o neispravnim instalacijama. Stanari okolnih objekata kažu da je prva vatrogasna ekipa stigla 45 minuta do sat vremena po izbijanju vatre, jer verovatno nije odmah mogla da nađe mesto nesreće.

Milica Grković (53), iz Kosovog Polja, rekla je za RSE da su se jedva spasili iz vatrene stihije.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

Veliki požar kod Banjičkog groblja gasilo je trideset vatrogasaca sa sedam vozila. U zbrinjavanju porodica koje su živele u izgoreloj baraci učestvovale su i ekipe Crvenog krsta. Posle nove velike tragedije koja ih je zadesila, opet im je najveća briga do kada će ostati u novom prinudnom smeštaju i da li će ikada biti trajno rešeno njihovo stambeno pitanje.

XS
SM
MD
LG