Dostupni linkovi

Povratak otpisanih: Udvostručen broj tigrova u Nepalu


Tigrovi
Tigrovi

Piše: Natioanl Geographic

Njihove kosti su pretvarali u vino, njihove oči konzumirali kao lijek, lovljeni su u više od 90 posto vremena od kako sa nama dijele prostor planete Zemlje. Ipak, nepalski tigrovi se i pored toga vraćaju u svom punom sjaju.

Iako ih trenutno ima više u zatočeništvu nego u prirodi, to bi se na sreću moglo promijeniti. Naime, broj tigrova se na teritoriji Nepala u posljednje tri godine povećao dva puta. Odličan rezultat je posljedica zajedničkog rada snaga sigurnosti i službi za zaštitu tigrovog prirodnog staništa.

Projekat vode naučnici i stručnjaci iz Zoološkog društva iz Londona.

Nepalski tigrovi danas obitavaju na blizu 2.000 zaštićenih kvadratnih kilometara. Godine 2013. zaključeno je kako na teritoriji Nepala živi 198 tigrova, a danas je ovaj broj gotovo 400.

"Do danas neviđen i impresivan rast broja tigrova svjedoči kako saradnja različitih nivoa vlasti može doprinijeti spasu jedne vrste", rekao je John Goodrich, jedan od vođa programa zaštite tigrova u Nepalu.

Zahvaljujući uspjehu na jednoj rezervatskoj teritoriji, organizacije za zaštitu tigrova i izvršne vlasti države kreću u implementaciju sličnog projekta na još tri područja na kojima obitavaju ove predivne divlje mačke.

XS
SM
MD
LG