Dostupni linkovi

Povratak olimpijskog duha u Sarajevo


Sarajevo je u februaru obilježilo 28. godišnjicu od održavanja Zimskih olimpijskih igara
Sarajevo je u februaru obilježilo 28. godišnjicu od održavanja Zimskih olimpijskih igara
Na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu Sarajevo i Istočno Sarajevo zvanično su dobili organizaciju zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2017. godine. EYOF je najveće evropsko sportsko takmičenje na kojem učestvuje svih 49 članica Evropskog olimpijskog komiteta, sa najmanje 1.500 sportista. Očekuje se da će ukupan broj učesnika i posjetilaca za četiri godine u Sarajevu nadmašiti Zimske olimpijske igre 1984. godine.

U Sarajevu će se po drugi put zapaliti olimpijski plamen. Ovaj put u čast 1.500 mladih sportaša iz 49 zemalja svijeta koji će se takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama za mlade 2017. godine. Organizacija je prije dva dana i zvanično dodjeljena Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Gradonačalnici s ponosom ističu da se radi o zajedničkom projektu koji će vratiti olimpijski duh Sarajeva i BiH.

„Sigurno, to je jedan od najvećih sportskih događaja, ali on je prije svega i kao politički događaj, on je i sportski događaj, kulturni, historijski, i sve ono što BiH i regiju Sarajevo vraća opet u epicentar zanimanja“, kaže Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva.
Alija Behmen
Alija Behmen

Vinko Radovanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva ističe:

„Mi s ovim projektom izlazimo u svijet, u Evropu - grad Sarajevo i grad Istočno Sarajevo. Svjestan sam ja i haotičnosti situacije i ambijenta u kojem živimo, ali mislim da je sport taj gdje bi to trebalo najmanje da se odrazi. Ja sam siguran u oblasti sporta, odnosno u ovoj organizaciji da nećemo imati problema što se tiče političke saglasnosti.“

Ono što je u svemu navedenom posebno važno je stvaranje pozitivne klime u BiH, odnosno, kako dodaje gradonačelnik Radovanović, zbližavanje mladih ljudi iz svih krajeva BiH, koji će zajedno raditi na realizaciji ovog projekta.

„Motiv da zbližimo mlade ljude, da zajedno to rade, da zajedno budu u gradu Sarajevu i u Istočnom Sarajevu i to je nešto što nas vodi ka 2017. godini“, navodi Radovanović.

Dobra uvertira

Kampanja za organizaciju ovog velikog takmičenje pokrenuta još prije pet godina. Daleko od haotične političke svakodnevice, radilo se i lobiralo. Nakon što je grad Kajzeri odustao od kandidature, regija Sarajevo proglašena je domaćinom igara, čija organizacija može biti dobra uvertira za kandidaturu i organizovanje nekih narednih zimskih olimpijskih igara.
Siniša Kisić, foto: Midhat Poturović
Siniša Kisić, foto: Midhat Poturović

„Hiljadu petsto nije mala stvar. I još toliko tehničkog osoblja, trenera, gostiju, sa svih nivoa sportske političke vlasti u Evropi i svijetu. Emocije treba da prestanu od danas i od danas trebamo početi raditi. I već sada se nude naši prijatelji iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Slovačke da nam pomognu u organizaciji ovako zahtjevnog sportskog takmičenja, koje ima jednu multifunkcionalnu dimenziju i dimenziju koju mi možda danas ni ne slutimo“, istakao je Siniša Kisić iz Olimpijskog komiteta BiH.

Prema predloženom programu, 2017. na olimpijskim planinama i u sportskim dvoranama održaće se natjecanja u alpskom skijanju, skijanju na dasci, skijaškom trčanju, biatlonu, umjetničkom i brzom klizanju, te hokeju. Pored rekonstrukcije ovih borilišta, od kojih su neka u potpunosti devastirana za vrijeme rata, neophodno je osigurati transportne veze, formirati press-centar i olimpijsko selo. Prve procjene kažu biće neophodno osigurati oko 20 miliona eura.

„Iza ovog projekta stoje sve strukture, od općina, gradova, kantona, entiteta i sigurno je da će i Vijeće ministara već sutra stati. I to nam daje nadu da će se u naredne četiri godine finansije sukcesivno obezbjeđivati, a radovi prema završnoj tački 2017. godine će biti urađeni“, kaže Said Fazlagić, ispred Organizacionog odbora.

Najzvjezdaniji događaj u historiji Sarajeva bile su Zimske olimpijske igre 1984. godine, na kojim je sudjelovalo 49 nacionalnih reprezentacija, sa gotovo 1.300 sportista na 39 takmičenja. BiH je bila jedina socijalistička zemlja u historiji olimpijskih igara i jedina u ovom dijelu Evrope koja je bila domaćin zimskih olimpijskih igara.

Ahmed Karabegović, generalni sekretar Organizacionog komiteta 14. ZOI '84. dodaje:

„Mislim da bi suvišno bilo govoriti šta su Igre značile za Sarajevo i za BiH. To se na najljepši način nastavlja ovom idejom za 2017. Dakle, ta ideja olimpijzma će u ovom gradu ponovo nastaviti konkretno da živi i da djeluje.“

Za organizaciju ovog velikog sportskog događaja, pored novca i znanja, biće potrebna volja i entuzijazam i, naravno, podrška građana koji su, sudeći prema odgovorima, izbor Sarajeva i Istočnog Sarajeva, sa oduševljenem prihvatili:

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG