Dostupni linkovi

Povodom slučaja Šarić: Neočekivani sudski epilozi i obaranje optužnica


Duško Šarić u pratnji policije, maj 2011.
Duško Šarić u pratnji policije, maj 2011.
Jedna od tema dana u Crnoj Gori - odluka Apelacionog suda od srijede da prvostepenu presudu kojom su Duško Šarić, brat odbjeglog narko bosa Darka Šarić i Jovica Lončar, proglašeni krivim za krivično djelo pranja novca od šverca narkotika, ukine. Ne sporeći pravnu zasnovanost takve odluke upada u oči činjenica da se posljednjih godina u značajnim sudskim procesima preinačavaju prvostepene presude a optužnice padaju kao neutemeljene.

Prisnim tonom sudije i optuženog u Višem sudu u Bijelom Polju u julu 2011. uje počelo suđenje decenije u Crnoj Gori, kako se neformalno nazivao postupak protiv Pljevljaka Duška Šarića, optuženog da je učestvovao u švercu kokaina, kao pripadnik klana svog mnogo poznatijeg brata Darka Šarića, koji se nalazi na crvenoj interpolovoj potjernici kao jedan od glavnih narko bosova u regionu.

Sve se završilo presudom kojom su Duško Šarić i Jovica Lončar u maju prošle godine osuđeni na osam i šest godina zatvora zbog pranja novca, dok su oslobođeni optužbi za kriminalno udruživanje i šverc droge.

Drugi dio presude u srijedu je potvrdio i Apelacioni sud ali je Šarića i Lončara oslobodio optužbi za pranje novca i postupak vratio na sami početak. U obrazloženju se navodi da je bitno povrijeđen krivični postupak pošto je protiv njih dvojice Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu za krivično djelo koje kao takvo u momentu izvršenja nije postojalo u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Formalno pravno, ne sporeći takvu odluku Apelacionog suda, Boris Marić, viši pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje i član pregovaračke grupe za poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, kaže:

Boris Marić
Boris Marić
"Definitivno ovako postupanje i ovakvi sudski epilozi koji su naravno proizvod nekih prethodnih radnji tužilaštva i policije koje očigledno nijesu dobre, crnogorski pravosudni sistem stavlja pod jednu ozbiljnu sumnju. Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da imamo jednu poziciju u pregovorima sa EU gdje upravo treba da otvorimo poglavlja 23 i 24 a mi kao da namjerno radimo da to na neki način prolongiramo. Prosto, čovjek koji to posmatra sa strane prosto ne može da vjeruje koji je nivo neodgovornosti rukovodećih struktura kada su u pitanju predmeti u vezi sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala:"

Moguć uzrok prijetnje

Nakon odluke Apelacionog suda uslijedila je žustra reakcija opozicije. Najdalje je otišao Demokratski front koji između ostalog traži povlačenje Filipa Vujanovića iz predsjedničke kampanje, hitnu sjednicu Skupštine i ostavku čelnica pravosuđa Vesne Medenice, Ranke Čarapić i Svetlane Vujanović koje su, kako smatraju u Frontu, svojim činjenim i nečinjenim ugrozili državne i nacionalne interese i evropske integracije Crne Gore. Govoreći o motivima oslobađanja Duška Šarića Nebojša Medojević tvrdi:

"Najvjerovatnije da se radi o prijetnjama Darka Šarića da će progovoriti o vezama svoga narko kartela sa vrhom režima, sa korumpiranim vrhom policije, službi za bezbjednost i naravno vladajućom DPS. Znamo da je na prethodnim predsjedničkim izborima praktično Darko Šarić vodio kampanju predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića u Pljevljima i bitno uticao na rezultat predsjedničkog kandidata u Pljevljima. Drugo, može biti korupcija u Apelacionom sudu, odnosno da su kriminalni klanovi pronašli način da potkupe određene sudije I da budu donesene ovakve odluke."

Da nešto u lancu policija –tužilaštvo - sudstvo škripi, pokazali su i raniji krupni sudski procesi, kao što su za ubistva urednika lista Dan Duška Jovanovića i policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, koji su odlukom više sudske instance nekoliko puta ponavljani zbog propusta predmetnog sudije ili nedovoljno utemeljene optužnice.

Koliko sve to šteti demokratskom imidžu zemlje koja je ušla u pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i dodatno baca sumnju na vladavinu prava i profesionalizam i depolitizovanost pravosuđa?

"Vi u javnosti imate strašno jaku retoriku ali praksa je najblaže rečeno zabrinjavajuća, jer to više nijesu incidentni ili pojedinačni slučajevi nego je postalo pravilo i Brisel je svjestan da mi jako malo činimo na profesionalizaciji i depolitizaciji sistema pravosuđa i da su oni jednostavno krenuli od početka. Sada je jasnije zašto oni inssistriaju na ustavnim promjenama u vezi sa izborom prvog čovjeka pravosuđa i prvog čovjeka tužilaštva jer obi vide da se tu moraju razbiti prije svega političke barijere", kaže Boris Marić.
XS
SM
MD
LG