Dostupni linkovi

Povlačenje izložbe 'Kameradesa': Cenzurisani nesporazum


Autori izložbe "Dirty Season - necenzurisano", fotokolektiva "Kamerades" povukli su preostale radove iz postavke u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (KCB), nakon što je deo te izložbe po nalogu direktorke KCB skinut iz izloga galerije.

Radovi koji su skinuti iz izloga galerije su četiri fotografije oštećenih plakata iz predizbornih kampanja različitih stranaka.

Prvo su precrtali slova "NE" iz naziva izložbe NECENZURISANO, potom su zajedno sa posetiocima poskidali i preostale radove iz postavke.

Autori izložbe skidanje radova iz izloga galerije, fotografija oštećenih plakata iz predizbornih kampanja različitih stranaka, koje je prethodilo povlačenju postavke, doživljavaju kao cenzuru.

"To je nama više dokaz da je taj rad koji smo izložili u Galeriji i koji upravo govori o takvim stvarima i o tom nefunkcionalnom društvu u kojem živimo, zapravo na neki način vizionarski i da se bavi pravim stavrima, jer je sve to doživelo potvrdu upravo kroz taj čin koji se desio, da je deo naše izložbe cenzurisan", ispričao je za RSE jedan od autora Marko Risović, dokumentarni fotograf.

"Te četiri fotografije koje su se nalazile u izlogu Kulturnog centra, na prvom spratu – dakle u galerijskom prostoru, ali su gledale na ulicu – su, zapravo, fotografije predizbornih bilborda i plakata iz kampanje 2012. i 2016. godine, koji su bili umrljani nekim sredstvima. Dakle, na njima su praktično intervenisali građani jer su ih gađali mastilom ili auto lakom tako da su ta lica političara bila uprljana, i negde i neprepoznatljiva. Izabrani su političari koji su predstavljali različite političke opcije, dijametralno suprotne čak", rekao nam je Ristović.

Izložba se bavi neprestanom izbornom kampanjom, manipulacijom masom, borbom za glasove, cenzurom i autocenzurom, masovnim zasipanjem posterima, bilbordima, reklamama koje obećavaju bolje sutra.

Jedna sekcija izložbe bila je predstavljena pod nazivom "Obećanje", a saoštenje u ovom sekciji, koja su inače pisali "Njuzovci" glasi: "Stara srpska reč koja se najčešće koristi u predizbornoj kampanji. Prema nepisanom pravilu, obećanje stupa na snagu za dve, najviše dve i po godine. Za dve, najviše dve i po godine, ne postoji šansa da se setite dotičnog obećanja, jer je u međuvremenu bilo još nekoliko izbora, gde su data nova obećanja koja će se realizovati za dve, najviše dve i po godine".

Četiri dana od otvaranja izložbe četiri fotografije su uklonjene.

Fotografije pre uklanjanja radova iz izloga galerije Artget, Beograd
Fotografije pre uklanjanja radova iz izloga galerije Artget, Beograd

V.d. direktorka Kulturnog Centra Beograd Ivona Jevtić tvrdi da nema govora o cenzuri i da je reč o velikom nesporazumu.

Ona je povodom odluke "Kamaradesa" da iz Artgeta povuku izložbu "Dirty Season – Necenzurisano" u pisanoj izjavi navela da je "do nesporazuma došlo, jer su uklonjena četiri postera, ne fotografije, koji su se nalazili na staklenom delu (prozorima) za čije je postavlјanje neophodna dozvola Zavoda za zaštitu spomenika".

Jevtić, takođe, tvrdi da su posteri nalazili na staklenom delu, na kome je predviđeno postavljanje ćiriličnog natpisa Kulturni Centar Beograd, te da je za postavljanje bilo kakvog natpisa, ali i postera na tom delu, neophodna je dozvola Zavoda za Zaštitu spomenika.

Programski sektor Kulturnog centra Beograda izrazio je protivljenje odluci i postupku v.d. direktorke KCB Ivone Jevtić da ukloni deo izložbe Kameradesa "Dirty Season- Necenzurisano" i tako cenzuriše njen sadržaj i prouzrokuje prevremeno zatvaranje.

"Profesionalna obaveza nas zaposlenih u kulturi jeste otvaranje prostora za umetnike / umetnice / umetničke grupe i druge autore, a nikako ukidanje i ograničavanje kulturne produkcije. Podržavanje slobode izražavanja, kritičkog mišljenja i poštovanje integriteta umetničkog rada osnovne su vrednosti na kojima bi trebalo da počiva rad u institucijama kulture i umetnosti", stoji u saopštenju.

Ivana Tomanović, umetnički direktor galerije Artget za sezonu 2016, prilikom povlačenja izložbe kolektiva "Kamerades" konstatovala je da direktorka očito misli da je skinula plakate, postere koji se postavljuju u izborim kampanjama.

"Ali ne, to su autorske fotografije. I pre toga u Galeriji Artget je bilo radova koji su bili postavljeni u izlogu i gledali su ka ulici. Moje čitanje je da su radovi bili okrenuti ka unutra, da se sve dešava u okviru zatvorenog prostora umetničke galerije, da bi sve bilo u redu", rekla je Tomanović.

Galerija Artget bila je pretesna da primi sve koje je Fotokolektiv "Kamerades" pozvao da im pomognu da se zbog ovog akta cenzure ne osete i poraženo kad se već osećaju iznenađeno i šokirano.

Neki od njih su nam, objašnjavajući kako su doživeli odluku direktorke KCB, rekli da je "po sredi strah ni od čega".

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
XS
SM
MD
LG