Dostupni linkovi

Povišen stupanj sigurnosti, suradnja sa susjedima dobra


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Hrvatskoj je povišen stupanj sigurnosti, reprezentativni zagrebački Muzej suvremene umjetnosti od utorka uveče je u bojama belgijske zastave, a u četvrtak će u znak solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada u Hrvatskoj biti proglašen dan žalosti.

Zbog terorističkih napada u Bruxellesu stupanj sigurnosti preventivno je podignut sa treće na četvrtu razinu, a Hrvatska je sigurna, poručuje ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

"Republika Hrvatska je po tom pitanju uistinu stabilna i sigurna, a ova mjera je rezultat preventivnog pristupa situaciji, a ne neke konkretne ugroze na području Republike Hrvatske", ističe Orepić.

Podignuti stupanj pripravnosti odnosi na standardne operativne procedure – pojačani nadzor zračnih luka, željezničkih i autobusnih kolodvora i graničnih prijelaza, odnosno "svih točaka intenzivne komunikacije ljudi, sredstava i roba".

Pripadnici temeljne policije će u sklopu redovitih aktivnosti obratiti pozornost na neuobičajene aktivnosti.

"Znači, obratit će pažnju na određene indikatore o kojima su upoznati i educirani, obratit će pažnju na pojedine aktivnosti pojedinih eventualno sumnjivih osoba i na dodatno prikupljanje sigurnosno-interesantnih saznanja", kaže Mladen Pemper, voditelj antiterorističkog odjela policije.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović je na pitanje – je li Hrvatska dovoljno sigurna od terorizma – kazala kako jest, ali opreza nikada dovoljno i pozvala građane da prijave sumnjive aktivnosti.

Kolinda Grabar - Kitarović
Kolinda Grabar - Kitarović

"Sigurnost ne smijemo uzimati zdravo za gotovo i zato je izuzetno bitno izgrađivati sustav domovinske sigurnosti i prilagođavati naše Oružane snage i kompletni sustav ovim novim prijetnjama koje su vrlo asimetrične, i u kojima i uloga građana dolazi do izražaja", navodi Grabar - Kitarović.

Ona je pozvala građane na budnost i oprez, jer se teroristički napadi mogu spriječiti ako se primijeti nešto neobično.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je kako suradnja sa susjedima na području sigurnosti funkcionira i da je vrijeme da države Europske unije počnu razmišljati o integriranju svojih sigurnosnih sustava.

Vlada je za četvrtak u Hrvatskoj proglasila dan žalosti u znak solidarnosti sa žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu.

"Dan žalosti obilježava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica područne i lokalne samouprave", navodi Kovač.

Zabavne i sportske priredbe zakazane za četvrtak biti će odgođene, a radijske i televizijske postaje moraju svoje programe primjeriti danu žalosti.

Hoće li se najnoviji teroristički napadi odraziti na politiku i društvo u Hrvatskoj? Kako za RSE procjenjuje šef zagrebačkog dopisništva "Novog lista" Jasmin Klarić – hoće, slično kao i u čitavoj Europi, ali slabijeg intenziteta.

"Znači, jačat će vjerojatno strah i nesigurnost, naravno u nešto manjoj mjeri nego u Bruxellesu i Parizu koji su bili na prvoj crti, a samim time će jačati radikalnije desne stranke poput Hrvatske stranke prava Ante Starčević. Recimo da bi njihove ideje mogle dobiti malo više na cijeni", pojašnjava Klarić.

I dok predsjednica govori o domovinskoj sigurnosti, oporbeni lijevi centar upozorava da ljudska prava i slobode ne smiju biti žrtve borbe protiv terorizma.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

"Pred Europom se nalaze izazovi i prijetnje pred kojima ne smijemo pokleknuti jer koliko god svijet bio surov, naša je dužnost da stanemo u obranu temeljnih ljudskih vrijednosti i slobode", napisao je na svom facebook profilu Zoran Milanović, donedavni premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Na istom fonu, europarlamentarac Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić poručuje, pak, kako "nitko nema pravo oteti građanima slobodu. Uvjeren sam da ćemo na kraju mi pobijediti, a ne netko drugi, ali možemo pobijediti samo svi zajedno – ako doista vjerujemo u multikulturalnost i multikonfesionalnost".

XS
SM
MD
LG