Dostupni linkovi

Povijesni vještak obrane suočen s Mladićevim govorima mržnje


Miloš Ković
Miloš Ković

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom profesora s beogradskog Filozofskog fakulteta Miloša Kovića.

Kao vještak obrane za povijest Ković je kritizirao zaključke vještaka tužiteljstva o ratu u Bosni i Hercegovini 1992.godine - kao zločinačkom poduhvatu stvaranja etnički čistih srpskih teritorija, nakon čega ga je optužba u unakrsnom ispitivanju suočila s huškačkim govorima optuženog Mladića – koji pokazuju tu namjeru.

Kao povijesni vještak obrane Ković je osporavao - kako je cilj rata bilo stvaranje Velike Srbije, opisujući sukob u BiH kao građanski te samo još jedan u nizu. Tužitelj Arthur Traldi je potom suočio Kovića s riječima optuženog Mladića iz spornog vremena, u kojima se prema optužbi – mogla nazrijeti genocidna namjera optuženog prema građanima nesrpske nacionalnosti.

Poput zapisa iz njegovih ratnih dnevnika te intervjua za časopis NIN.

General Mladić kaže – zna se što su Turci, odnosno ovi muslimani nisu ni Turci – to su Poturice. Oni su izdali srpski narod i davili ga 500 godina. To je bio najgori ološ srpskog naroda koji je promijenio vjeru.“, citirao je tužitelj Traldi, konstatirajući da upravo ovakve vrste izjave mogu pomoći povjesničaru u procjeni – koje su bile namjere, kao i svrha generala Mladića.

Svjedok tužitelju: Što niste dali zabilješke Abu Hamze

Ković je pozvan od strane Mladićeve obrane kako bi osporio navode svojih stranih kolega –Roberta Donje (Robert Donia) i Patrika Trejnora (Patrick Treanor), koji su kao povijesni vještaci optužbe opisali nasilno razdvajanje naroda u Bosni i Hercegovini s namjerom pripajanja etnički očišćenog teritorija – državi Srbiji.

Suočen s govorima optuženog Mladića koji to podupiru, Ković je optužen da ih nije uzeo u obzir prilikom formiranja svojih zaključka. Svjedok obrane se pak branio optužujući tužitelja Traldija za pristranost.

„Gospodine tužitelju – da ste nam dali bilješke Ejupa Ganića (bošnjačkog političara) ili Abu Hamze al-Masria – mudžahedina koji se bori na strani bosanskih muslimana pa bismo mogli...“, govorio je Ković, nakon čega ga je tužitelj prekinuo pitanjem.

„Što bi Vam bilješke tih muslimanskih osoba mogle reći o namjerama generala Mladića?“, upitao je tužitelj Traldi ukazujući na nepotrebne informacije.

Haški suci su inače više puta napomenuli – da se zločini iz optužnice generala Mladića – za genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - ne mogu opravdavati zločinima drugih. Tako i prilikom iskaza vještaka obrane za povijest Kovića – predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Svjedoče – nema nikakve potrebe da se kaže – što su radili drugi, nego je potrebno koncentrirati se na pitanje.“, upozorio je sudac.

Beogradski profesor Ković će iskaz dovršiti u utorak nakon čega će obrana izvesti novog vještaka i to u vezi nalaza srebreničkih ekshumacija.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Kovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG