Dostupni linkovi

Povećan broj zaposlenih u javnom sektoru u RS


Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Ionako preglomazni javni sektor u Republici Srpskoj povećao je broj radnika, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Iako u izvješataju stoji da je riječ o malim procentima, od martovskih oko 72.000 zaposlenih u javnom sektoru, u septembru taj broj je narastao na više od 73.000.

Prema podacima Zavoda za statistiku, na kraju septembra u Republici Srpskoj od ukupnog broja radno sposobnih zaposleno je tek 23 odsto, a i od te siromašne cifre čak njih četvrtina radi u javnom sektoru, koji stalno raste.

Prema ovim podacima, broj zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srpskoj povećan je od kraja marta do početka oktobra ove godine za 1.290 radnika, što znači da je u republičkim institucijama, javnim preduzećima i ustanovama dnevno zapošljavano sedam novih radnika.

„Do povećanja broja zaposlenih u septembru u odnosu na mart došlo je u područjima: zadravstva i socijalni rad 3,2 posto, državna uprava i ostale uslužne djelatnosti 2,6 posto“, kaže direktorica Zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Odnos radnika u javnom i realnom sektoru u Republici Srpskoj jedan je od najnepovoljnijih, ne samo u regionu nego i u čitavoj Evropi. Zbog toga je vlada bila prinuđena da u 2013. godini posegne za smanjenjem plata budžetskim korisnicima za 10 odsto.

Protiv tih mjera pobunili su se, međutim, sindikati, iako nikada nisu digli glas protiv zapošljavanja nepotrebnih činovnika, a o otpuštanju prekobrojnih nema ni govora.
Ekonomisti upozoravaju da zapošljavanje radnika u javnom sektoru ne može donijeti ništa dobro ako privreda ne prati taj trend.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić kaže da je u administraciji vršeno stalno zapošljavanje, koje nije bilo u skladu sa potrebama institucija, javnih preduzeća i ustanova koje su primale nove radnike.

„To je jedan pokušaj vlasti da doži privid zaposlenosti na način kroz statistiku iskaže podatke kako se broj nezaposlenih ne povećava. Ali, nažalost, to ne daje rezultate i mi smo svjedoci svaki dan da nazadujemo u svakom pogledu“, navodi Milić.

Disbalans plata

Vladajuće strukture, iz ma koje partije bili, gledaju da zaposle što više svojih partijskih članova, kaže šef kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica. On ističe da u vrijeme krize, kada privreda ne zapošljava nove radnike, svako novo radno mjesto u administraciji predstavlja dodatno opterećenje za realni sektor:

„Vlada vodi pogubnu politiku kada je u pitanju zapošljavanje. Umjesto da zapošljava u realni sektor, u privredu, koja praktično vrši značajna izdvajanja za popunjavanje poreskih prihoda, ona se odlučila da dodatno optereti tu potrošnju i onda se postavlja pitanje kako će u 2013. sve to funkcionisati.“

Realni sektor je jedini stvara novac i finansira administraciju, a disbalans između plata u javnom i privatnom sektoru je jedan od najvećih problema, kaže izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac:

„Plate u realnom sektoru ne smiju biti toliko manje, odnosno mi smo dali prijedlog da se plate u javnom sektoru na neki način vežu za plate u realnom sektoru zato da ne bismo imali odliv ljudi iz realnog sektora. Svi manje-više razmišljaju kako će se zaposliti u državnoj upravi. Čak i oni koji bi mogli više zarađivati u realnom sektoru, gledaju da se zaposle u javnom i onda imamo nedostatak kadrova u realnom sektoru.“

Grabovac dodaje da je u javnoj upravi mnogo onih koji ne rade ništa, dok u drugim nedostaje kvalitetnih kadrova:

„Imamo da se pojedina odjeljenja prepoterećena, dok u drugim odjeljenjima i sektorima imate ljude koji ništa ne rade. Znači, osim obustave zapošljavanja, da ne kažemo čak optuštanja, trebalo bi raditi i na preraspodjeli zaposlenih u svim organima javne uprave.“

Dok radnici u privredi dobijaju otkaze, a mnoge firme se zatvaraju, država puni javni sektor nepotrebnim ljudima, za koje ionako u budžetu nema novca, a kako stvari stoje, ovaj trend će se i dalje nastaviti.
XS
SM
MD
LG