Dostupni linkovi

Potrubač pobjegao iz Crne Gore?


KAP
KAP

Bivši finansijski direktor podgoričkog Kombinata aluminijuma, Dmitrij Potrubač, koji je osumnjičen za učešće u kradji struje vrijedne skoro deset miliona eura, pobjegao je iz Crne Gore kojoj sada, pored prethodno plaćene kaucije, ostaje i "gorak ukus" cijelog slučaja koji se, po pojedinim ocjenama, pretvorio u teatar apsurda.

Polovinom jula uhapšen i samo nekoliko dana kasnije, uz kauciju, pušten da se brani sa slobode, bivši finansijski direktor podgoričkog Kombinata aluminijuma, Dmitrij Potrubač je pobjegao iz Crne Gore, a sumnja se da je otišao u Rusiju.

Potrubač je prije mjesec i po dana uhapšen na graničnom prelazu Dobrakovo kada je pokušao da napusti Crnu Goru zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo - teška kradja, odnosno, da su KAP, kao pravno lice i Potrubač protivpravno prisvojili električnu energiju u vrijednosti od skoro 10 miliona eura, odnosno, blizu 200 hiljada megavat sati čime su, navodno, nanijeli štetu državnom preduzeću Crnogorski elektroprenosnoni sistem.

Nakon nekoliko dana u spuškom zatvoru i plaćene kaucije od 100 hiljada eura, Sud pušta Potrubača da se brani sa slobode ali uz upozorenje da ne smije da napušta državu do okončanja postupka što je on i poštovao ali samo do prije nekoliko dana kada je pobjegao, prema medijskim špekulacijama, koristeći lažni pasoš.

"To je logičan epilog jedne tragikomične situacije u koju je državu Crnu Goru doveo upravo ovaj režim. Hapšenje, koje je takođe bilo karikaturalno, finansijskog direktora koji nip o statutu kompanije, ni po zakonu nema ama baš nikakvu odgovornost za snabdijevanje električnom energijom niti je na bilo koji način mogao da utiče na krađu električne energije koja je odrađena u trouglu Vlada, Elektroprenosni sistem i menadžment KAP.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Zna se da za takve stvari odgovara izvršni direktor, eventualno predsjednik Borda direktora KAP ali finansijski direktor svakako ne”, kaže funkcioner opozicionog Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Nebojša Medojević.

U prilog Medojevićevoj tezi govori i nedavna izjava bivšeg izvršnog direktora KAP-a, Jurija Moisejeva koji je, obraćajući se crnogorskoj javnosti, rekao da za višemjesečnu kradju struje iz medjunarodne mreže odgovornost ne snosi ruski menadžment u Kombinatu.

"Prave adrese za to su predstavnik Vlade u bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić i Crnogorski elektroprenosni sistem, a KAP za to nije imao ni tehničke mogućnosti", rekao je Moisejev koji je objasnio i zašto smatra da je hapšenje finansijskog direktora Dmitrija Potrubača apsurdno:

,,Kada sam došao u KAP ja sam funkciju komercijalnog direktora preusmjerio na sebe. Funkcija finansijskog direktora kombinata je da formira finansijske tokove. Defakto svake nedjelje mi smo se dogovarali kako obezbijediti tekuću djelatnost kombinata. On nije imao pravo potpisa ugovora za isporuku električne energije. To je bila odluka odbora direktora koja je proslijeđena meni. Zamislite da ministar finansija Crne Gore ili Rusije sklapa ovakav neki posao, a da nije informisao predsjednika Vlade. Ista takva hijerarhija je bila u kombinatu i bez mog saglasja nije mogao da preduzima takve radnje.”

U međuvremenu se oglasila En plus grupa ruskog oligarha Olega Deripaske koja je, do nedavno uvedenog stečaja u KAP, upravljala ovom fabrikom, negirajući da je bivši finansijski direktor Kombinata aluminijuma Podgorica Dmitrij Potrubač pobjegao iz Crne Gore.

“U skladu sa odlukom Osnovnog suda u Podgorici, Dmitrij Potrubač se nalazi u Podgorici jer ima zabranu izlaska iz zemlje i nije napuštao grad”, rekao je neimenovani predstavnik En plus grupe, objavila agencija RIA Novosti, a preneli crnogorski mediji.

XS
SM
MD
LG