Dostupni linkovi

Regionalnom saradnjom protiv ilegalne migracije


Makedonska policija, Ilustrativna fotografija
Makedonska policija, Ilustrativna fotografija
Ilegalni migranti su ozbiljan problem za Makedoniju. Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je nedavno konstatovala da se stanje teško rešava i da je potrebna regionalna saradnja. Drugi problem je i to što migranti koštaju državu mnogo para, kažu iz Ministarstva

“Vođenje cele jedne procedure, od zbrinjavanja do deportovanja osobe koja se nalazi u tranzitnom centru, Ministarstvo unutrašnjih poslova, košta oko deset hiljada evra za jednog čoveka”, kaže portparol Ivo Kotevski.

Tema sa ilegalnim migrantima je ponovo aktualizovana otkad je u medijima javljeno da u kumanovskom selu Lojane već duže vreme boravi nekoliko stotina Avganistanaca, Pakistanaca, ljudi iz severne Afrike.

Profesor Duško Stojanovski kaže da Makedonija nije njihova konačna destinacija, da njih više zanima Zapadna Evropa, gde će moći naći posao i egzistenciju. Ali, oni koji se zadržavaju ovde su ozbiljan problem za državu, kaže:

Mali rizik velike pare

“Ozbiljan problem su iz zbog toga što su naše granice pretežno planinske, teško se kontrolišu, a još ako se doda činjenica da se može pojaviti neki koruptivni element iz organa vlasti, znači onda bi to bilo još efikasnije. Ne treba isključiti iz vida i to da je prihod od ovakvog posla enormno veliki i da je zato veoma visoka motivacija kod počinioca ovakvih dela i kod organizatora ovog tipa kriminala, jer se sa malim rizikom zarađuju velike pare", navodi Duško Stojanovski.

Direktor Regionalnog centra za migraciju i trgovinu ljudima Trpe Stojanovski kaže da je za bitku sa ilegalnom migracijom potrebna stalna obuka policije, ali i koordinisane akcije sa zemljama iz čitavog Balkana.

“Pre svega potrebno je na regionalnoj i međunarodnoj osnovi poverenje između država, jer gledamo šta se dešava danas, naročito na ruti od Avganistana i Iraka prema Zapadnoj Evropi, koja je njihova destinacija. U tom smislu države, ponekad neopravdano, želećida očiste svoje dvorište, potiskuju ova pitanja”, naglašava Trpe Stojanovski.

I profesor Duško Stojanovski se slaže da je regionalna saradnja od najvećeg značaja u borbi sa migrantima. On dodaje da bi najveći efekat u toj borbi dao operativni rad, odnosno da se razbijaju grupe koje su organizatori ilegalne trgovine ljudima.
XS
SM
MD
LG