Dostupni linkovi

Potraga za zatrpanim rudarom 24 sata bez prekida


Ilustrativna fotografija, rudnik u Srbiji
Ilustrativna fotografija, rudnik u Srbiji

Potraga za rudarom Željkom Miletićem, koji je u utorak oko devet časova ujutru zatrpan u jami Strmosten rudnika “Rembas”, i dalje traje uz angažovanje velikog broja rudara i spasilaca, ali bez uspeha.

Raščišćavanje obrušenog rudarskog hodnika otežavaju novi manji odroni što usparava rad rudara i pripadnika spasilačke čete.

Vladan Milošević, direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja kaže za radio Slobodna Evropa da potraga, bez prekida traje skoro 24 sata i da su u tom periodu otkopane velike količine obrušenog materijala, ali da se rudari i pripadnici spasilačke čete još nisu probili do mesta nesreće.

“Noćas je radila treća smena i četa za spasavanje, tako da je veliki deo posla odrađen, ali je količina materijala ogromna pa još nismo došli do unesrećenog rudara, i pitanje je kada će se to dogoditi”, kaže Milošević.

Rudar Željko Miletić ostao je zatrpan kada se na njega obrušila velika količina materijala dok je radio u rudniku, atom prilikom obrušilo se oko 30 metara hodnika.

Prema navodima našeg sagovornika, juče i noćas na spasavanju je bilo angažovano između 40 i 60 ljudi, ali njihovo napredovanje je otežano jer i dalje ima povremenih manjih odrona, zbog čega se mora voditi računa i o bezbednosti spasilaca.

“Ima i novih odrona i u tome je glavni problem. Da nije bilo odrona, sigurno bismo završili posao, ali s obzirom da stalno pada novo kamenje i da vodimo računa o bezbednosti ljudi koji su u oknu, posao se odvija teže i sporije pa zbog toga nismo uspeli da otklonimo svu količinu materijala koji se obrušio", kaže Milošević.

U trenutku obrušavanja svodova odzemnog hodnika, nedaleko od Miletića nalazila su se još dva rudara, člana iste ekipe koji su ostali nepovređeni.

Rudnik Rembas kod Resavice proizvodi visokokvalitetni mrki ugalj iz podzemne eksploatacije u tri jame – Resavica, Strmosten i Senjski rudnik.

XS
SM
MD
LG