Dostupni linkovi

Potraga za avionom Er Azije prekinuta zbog mraka


Avion "AirAsia", ilustrativna fotografija
Avion "AirAsia", ilustrativna fotografija

Potraga za avionom Er Azije, koji je na letu od Surabaje do Singapura u nedelju nestao sa 162 putnika i članova posade, prekinuta je zbog mraka

Kako je najavljeno, potraga će biti nastavljena ujutro, po lokalnom vremenu.

Ahmad Toha, portparol tima za potragu Indonezije, izjavio je ipak da će nekoliko brodova pretraživati određene oblasti i u toku noći.

U međuvremenu je potpredsednik Indonezije Jusuf Kala, upozorio da postoji mogućnost da se Malezijski avion srušio. Kala, koji predvodi potragu, ukazuje istovremeno da ne postoje informacije koje bi im ukazale gde bi eventualno mesto pada moglo da bude.

„Vlada Indonezije je naredila Nacionalnoj službi za potrage i spasiilačkom timu, aviaciji, mornarici i vojsci, kao i lokalnim vladama da mobilišu sve koji su im dostupni i svaki komad opreme u svrhu potrage za avionom na moru i kopnu“, rekao je Kala i dodao da su se sve susedne zemlje ponudile da pomognu. „Primili smo ponudu za pomoć od susedskih država –Malezije, Singapura i Australije i prihvatamo sve njihove napore kao znak zajedničkog učešća u ovoj operaciji“

Prema poslednjim informacijama, pre nego što je nestao sa radara iznad Javanskog mora, pilot "erbasa" tražio je od kontrole leta da promeni maršutu kao bi izbegao guste oblake.

Nadležni navode da je moguće da su u zoni u kojoj je avion leteo, bili gusti, olujni oblaci, snažni vetrovi i munje.

U kompaniji „Er Azija“, navode da su gotovo svi putnici bili Indonežani, ali da je bilo i ljudi iz Singapura, Malezije, Južne Koreje i Francuske.

Premijer Malezije Nadžip Razak, izrazio je solidarnost sa „Er Azijiom“ i porodicama putnika. U tvitu koji je poslao, Razak je naveo da ga je veoma rastužila vest o nestanku aviona. „Moje misli su sa porodicama. Malezija je spremna da pomogne“.

Ministar saobraćaja Malezije Lio Tong Lai, rekao je da je vlada te zemlje uputila tri vojna broda i jednu letelicu da pomognu u potrazi. On je najavio da će u ponedeljak biti upućena i dodatna pomoć. „Vlada Malezije se obavezala da uputi vojno osoblje da pruži pomoć Indoneziji u operacijama potrage. Do sada smo uputili tri broda. Takođe i jednu letelicu C130 i još jedan vojni brod“

Zvaničnik odeljenja za vazdužni saobraćaj Indonezije, Djoko Murdjatmodjo, rekao je da njihova kontrola leta nije uspela da stupi u kontakt sa avionom.

„Zona u kojoj smo izgubili kontakt sa avionom nalazi se između Tanjung Pandanga i Pontianaka, u pravcu juga od oko 100 nautičkih milja. Nacionalni tim za potragu i spasilačke ekipe tragaju za signalom lokatora za slučaj opasnosti, a odeljenje za morski saobraćaj je već poslalo naviogacioni bbrod u zonu u kojoj je izgubljen kontakt. Takođe, odeljenje za vazdužni saobraćaj je u tu zonu poslalo kalibracioni avion“, rekao je Murdjatmodjo.

Ministar saobraćaja Idonezije Ignjacius Džonan navodi da će informacioni centar biti otovren non-stop, dok sve činjenice ne budu utvrđene. „Nadam se da će svi biti u stanju da budu strpljivi, jer imamo nesreću ili neku drugu situaciju i ne bi trebalo da spekulišemo kako će se stvari razvijeti. Ono što je važno, jeste da se ulože maksimalni napori u pronalaženje aviona“

Ovo je, inače, treća velika avionska nesreća ove godine u kojoj su stradali mlazijski putnički avioni. U martu, tokom leta između Kuala Lumpura i Pekinga, bez traga je nestao avion „Malezija Erlajnsa“ u kome je bilo 239 putnika i članova posade. Boing 777 i dalje se vodi kao nestao i smatra se jednom od najvećih misterija vezanih za avio-saobraćaj.

17. jula, avion „Malezija Erlajnsa“ koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, oboren je iznad teritorije istočne Ukrajine koju su pod kontrolom držali pro-ruski separatisti. Tom prilikom, živote je izgubilo svih 298 putnika i članova posade.

XS
SM
MD
LG