Dostupni linkovi

Potpaljivanje novih varnica u regionu


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Napetosti u regionu nikad kraja. Još nije splasnula drama u Srbiji ni oko rezolucija o Srebrenici, a počinje nova povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice hrvatske akcije „Oluja“. Prvi koraci ka podizanju tenzija već u Beogradu učinjeni.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić otkazao je dolazak na „Croatia Forum“ u Dubrovniku, a njegova hrvatska koleginica Vesna Pusić rekla je da nije naveo razlog odustajanja. Dačić je, međutim, pre nekoliko dana kazao da će Srbija pažljivo pratiti koje će zemlje poslati vojsku na vojnu paradu 5. avgusta koju Hrvatska organizuje markirajući godišnjicu akcije „Oluja“, a da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom.

„Pretpostavljam da je na temelju toga odlučio da ni ne dođe", rekla je Pusić novinarima u Dubrovniku, dodavši da zvanično ne zna zašto je Dačić odustao od skupa.

I Aleksandar Popov iz novosadskog centra za regionalizam ocenjuje da se Dačićevo odustajanje od skupa u Hrvatskoj može dovesti u takav kontekst.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

„Kada je bila cela ova uzbuna oko rezolucije o Srebrenici, novinari su pitali koliko će to dalekosežne posledice ostaviti na odnose u regionu, posebno između Sarajeva i Beograda. Ja sam rekao da nam uskoro sledi nova turbulencija, ali ovaj put na relaciji Beograd-Zagreb jer nam sledi obeležavanje dvadeset godina od akcije ’Oluja’, tako da se mirne duše može dovesti u vezu otkazivanje dolaska Dačića na Croatia Forum“, smatra Popov.

Posle Dačićeve nediplomatske reakcije posle najave da će Hrvatska povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice „Oluje“ da će sve učešće svih armija koje na paradi smatrati „antisrpskim“ stavom, za reč na istu temu javio se i srpski ministar odbrane Bratislav Gašić.

Vojna parada povodom akcije „Oluja“ duboko vređa više od 200 000 prognanih Srba, posebno porodice 2000 ubijenih i prognanih u tom etničkom čišćenju, izjavio je Gašić, dodavši da „takva parada nije potrebna jer je usmerena protiv pomirenja i izgradnje poverenja u regionu i protiv ideje o jedinstvenoj Evropi koju žele da dele i narodi sa ovih prostora“.

Gašić je u tom kontekstu lokalnim medijima izjavio da „onima koji žele dobro i Evropi i svetu nije mesto na paradi koja slavi jedan zločin“.

Potpaljivanje novih varnica u regionu povodom različitog čitanja skorije ratne prošlosti nije dobro i vreme je da političari konačno počnu racionalno da se ponašaju, ističe Aleksandar Popov.

„Ovde je jednostavno problem u tome što političari – i oni do sada i ovi sada – manipulišu prošlošću i njima je dobro da imamo taj teg da bi ga instrumentalizovani u trenutku kad im je to potrebno, a to je najčešće u vreme izbora. Oni se onda predstavljaju kao zaštitnici sospstvenog naroda, pa uslede varničenja oko toga ko je veći krivac bio za vreme rata i ko je veća žrtva“, kaže Popov.

On ističe da je nevolja u tome što se za sada ne vidi snaga koja bi privela sve zemlje umešane u ratne sukobe devedesetih godina da, konačno, zajednički pokušaju da sagledaju činjenice iz prošlosti:

„To sada REKOM pokušava, međutim, ta akcija već godinama teče neuspešno. Jednom kada se podvuce crta trebalo bi otvoriti novo poglavlje istorije; dakle, da se, posle saglasnosti šta je bilo devedesetih, više ne bavimo prošlošću nego da se bavimo budućnošću. Nordijske zemlje su to uradile sedam godina posle rata i evo, to je najprosperitetnije područje danas“, kaže Aleksandar Popov.

XS
SM
MD
LG