Dostupni linkovi

Postizborna neizvjesnost: Ko će sa kim u koaliciju u osam gradova


Izbori, Podgorica, 25. maj 2014.
Izbori, Podgorica, 25. maj 2014.
Upravo završeni lokalni izbori u Pogorici i još jedanaest crnogorskih gradova donijeli su novu neizvjesnost na političkoj sceni. U svega četiri opštine je izvjesno ko će vladati dok će u ostalih osam, među kojima je i Podgorica, odlučivati postizborni pregovori o koalicijama.

Najveći teret je na Socijaldemokratskoj partiji, manjoj članici koalicije na državnom nivou, koja treba da procjeni hoće li u lokalu praviti savez sa Đukanovićevim DPS-om ili sa opozicionim strankama.

Iako su sve političke stranke generalno izrazile zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatom, njima predstoji težak period pregovora o formiranju vlasti u osam od 12 gradova u kojima su održani lokalni izbori.

Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, nije uspjela da osvoji apsolutnu vlast u Podgorici što joj je bio strateški politički cilj a izgubila je u Rožajama i Kolašinu , a natpolovičnu većinu obezbijedila je u Danilovgradu, i dvije male sjeverne opštine, Šavniku i Žabljaku.

Od Socijaldemokratske partije u najvećoj mjeri zavisiće buduća vlast u šest gradova - Kolašinu, Pljevljima, Rožajama, Baru, Plavu i Podgorici kao strateški najvažnijem gradu u kome živi trećina stanovnika Crne Gore. Uprkos tome što Krivokapićeva SDP nije ostvarila ubjedljiv izborni rezultat ipak će biti jezičak na vagi u najvećim gradovima, uključujući i Podgoricu, gdje je nastupila u koalicije sa Pozitivnom.

Socijaldemokrate su na temu potencijalnih postizbornih saveza, kao uostalom i u predizbornoj kampanji, bili prilično neodređeni.

Na direktno pitanje da li će se DPS-om ući u koaliciju u Podgorici potpredsjednik Raško Konjević odgovara:

“Što se tiče postizbornih koalicija tu se moramo držati principa programske platforme koju smo imali za izbore u Podgorici, programskih načela i principa i onoga što smo građanima govorili. Moramo sačekati zvanične rezultate i onda kada oni dođu mi ćemo razgovarati sa političkim subjektima sa kojima smatramo da smo kao koalicija Evropsko lice Podgorice bliži po programskim principima koje smo saopštavali građanima tokom izborne kampanje.“

DPS i SDP su tokom kampanje iznijele veoma teške međusobne optužbe, dok su opozicione stranke izražavale očekivanje da će sa njima SDP formirati vlast u lokalu.

To su ponovili nakon izbora nosioci lista Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije Miodrag Lekić i Aleksa Bečić:

“Predstoji nam ozbiljan rad, javna odgovornost svih subjekata da volju građana koja je data snagama promjena pretvorimo u konkretnu koaliciju koja bi preuzela vlast u Podgorici“, kaže Lekić.

“Definitivno je da će opozicione partije u SO Glavnog grada u prethodnom periodu biti u prilici da formiraju novu demokratsku vlast a svakako da ćemo iskrenost svih subjekata na tom putu biti u prilici da vidimo već narednih dana“, poručio je Aleksa Bečić.

Da i u DPS-u kome fali jedan mandat za formiranje vlasti u Podgorici računaju na socijaldemokrate ukazuje i govor Mila Đukanovića u nedjelju uveče, koji, i pored oštrih riječi u predizbornoj kampanji na račun SDP-a, u nedjelju uveče nijednom nije pomenuo socijaldemokrate u negativnom kontekstu:

“Radujemo se najviše svojim uspjesima i radujemo se uspjehu i svih drugih partija jer vjerujemo da to doprinosi demokratskom zrijevanju države Crne Gore“, poručio je Đukanović.

U Kolašinu je prema tvrdnjama opozicije već dogovorena postizborna saradnja Krivokapićevog SDP-a i opozicije. SDP se nalazi u vlasti na državnom nivou sa DPS-om, pa je stoga neizvjesno kako će se pregovori o lokalnim vlastima odraziti na funkcionisanje Vlade, pa i funkcionisanje Skupštine u kojoj je u posljednje vrijeme SDP zajedno sa opozicijom donio više odluka i zakonskih akata koji su bili direktno suprostavljeni volji DPS-a.
XS
SM
MD
LG