Dostupni linkovi

Postignut dogovor radnika FAP-a i Vlade Srbije


Aleksandar Vučić sa radnicima FAP-a u Priboju
Aleksandar Vučić sa radnicima FAP-a u Priboju
Nakon tri dana blokade medjunarodne pruge Beograd –Bar i regionalnog puta Uvac-Priboj – Bistrica, radnici pribojskog FAP-a postigli su dogovor sa Vladom Srbije, nakon razgovora prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića sa Štrajkačkim odborom, rukovodstvom FAP-a i predstavnicima opštine Priboj.

Vučić je u Priboju obećao radnicima FAP-a da će im biti overene zdravstvene knjižice, da će do utorka dobiti jednu od četiri i po zaostale plate, a do marta iduće godine trebalo bi da dobiju minimalac i zaostale plate.

Na sastanak u FAP-u Vučić je došao sa svojim ekonomskim savetnikom Sinišom Malim i Jorgom Haskensom, kao i jednim od direktora „Mercedesa“ Ralfom Jirgenom Zejerlenom.

Nakon sastanka Vučić je radnicima rekao da su razgovori bili teški ali su uspešno okončani, da država nema para za bacanje, da je spremna da pomogne ali da neće nagradjivati nerad i javašluk. Samo blokada pruge državu je koštala 25 miliona dinara, rekao je Vučić.

U FAP-u je dogovoreno da se formira radna grupa u kojoj će pored Vučića biti predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstava privrede, radnika, poslovodstva FAP-a, i ono što je veliki uspeh, i predstavnici Mercedesa, „koji su na sastanak u FAP došli na moj poziv“, rekao je Vučić, dodajući da su sa njima imali i posebne razgovore.

„Ne mogu da očekujem da će to biti odmah završeno na način na koji ja očekujem, ali da Mercedes udje sa 10 ili 15 posto, da pokriju proizvodnju, bio bi uspeh. Mi hoćemo da imamo profitabilne firme a ne firme koje troše novac, a ne zaradjuju. FAP može bude profitabilna firma, treba pronaći strateškog partnera sa održivim biznis planom. FAP nećemo da gasimo, FAP će da radi i radiće mnogo bolje nego što je radio u prethodnih 15 godina. Dogovorili smo se da do 1. marta 2014. zajedno pronađemo strateškog partnera“, kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

Dodao je da nije problem što su predstavnici Mercedesa spremni da uđu u određene poslove sa FAP-om, nego šta znači ako Mercedes na bilo koji način uđe u određenu kompaniju.

„Mi smo razgovarali o tome da ćemo morati da menjamo i naše navike, razgovarali kako da se sprovede racionalizacija, kako da podladimo fabriku. Nas zanima da od 2015. godine ovo bude profitabilna kompanija kojoj ćemo moći da uzimamo poreze i doprinose i da mi kao država zarađujemo“, rekao je Vučić.

Radnicima FAP-a Vučić je obećao da će se svi problemi u ovom preduzeću rešiti ne do 1. juna do kada je ostavljen rok za firme u restrukturiranju, već do 1.marta.

Radnici FAP-a nakon trodnevne blokade puta od ponedeljka vratiće se na svoja radna mesta .

Na pitanje novinara RSE da li će biti najavljivanih smena rukovodstva FAP-a Vučić je rekao da će o tome odlučiti radna grupa.
XS
SM
MD
LG