Dostupni linkovi

Posrnulim HRT-om zagospodarili klanovi


Zgrada Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu
Zgrada Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu
Najjača hrvatska medijska kuća, Hrvatska radiotelevizija, već duže vremena prolazi tešku upravljačku krizu, kvaliteta programa opada, istražuju se i moguće korupcijske afere, a novinarima, koji na to upozoravaju, prijeti se otkazima.

Struka i medijski eksperti ocjenjuju da ni najnovije izmjene Zakona o HRT-u neće suštinski popraviti stanje i da svaka vlast traži samo način kako postaviti svoje ljude i osigurati vlastiti utjecaj.

"Upravo sam vidjela raspored urednika za cijeli šesti mjesec i mene nema na rasporedu. Znači, istina je, ja više ne uređujem i ne vodim emisiju 'Hrvatska uživo', koju sam radila više od 6 godina", potvrdila je za RSE Maja Sever.

"Razlog mi nije rečen, ni usmeno, ni pismeno, poruku mi je prenio tajnik redakcije, a od odgovornih još od petka tražim pismeno obrazloženje, uzalud. Osobno sumnjam da sam smijenjena, jer sam ukazivala na nepravilnosti poslovanja unutar kuće", ističe ta rado gledana urednica isto tako gledane emisije, koja je u jednoj nedavnoj anketi uvrštena među 4 najbolja urednika u Informativnom programu HRT-a.

Maja Sever je, uz Zorana Šprajca, i Elizabetu Gojan, još jedna od smijenjenih vrsnih urednika i novinara na Hrvatskoj radioteleviziji u posljednjih nekoliko mjeseci.

Urednička funkcija nije 'doživotna', ali moraju postojati pravila, jednaka za sve, ističe za Radio Slobodna Europa Sanja Mikleušević-Pavić u ime Izvršnog odbora televizijskog Ogranka Hrvatskog novinarskog društva.

"Moraju postojati neki kriteriji po kojima se zna,zbog čega je,primjerice ,Maja Sever smijenjena s mjesta voditeljice i urednice,a Hloverka-Novak Srzić i dalje neometano radi i vodi emisije i uživa sve pogodnosti."

Na dvostruke kriterije i slučaj Hloverke Novak-Srzić, jedne od najpoznatijih televizijskih urednica, još iz Tuđmanova vremena, čije ime se spominje u aktualnim korupcijskim aferama na HRT-u, koje USKOK istražuje - upozorava i član Izvršnog odbora televizijskog Ogranka Hrvatskog novinarskog društva Robert Zuber.

"Izvršni odbor HND-a je zamolio Upravu da razmisli o premiještanju kolegice Hloverke Novak-Srzić s ekrana dok se ona pojavljuje u konotaciji optužnica USKOK-a. Dakle, to nismo mi ustvrdili, to je došlo iz Državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije. Mi smo samo zamolili, ne da se Srzić kazni, niti da se suspendira ili nedaj bože, da joj se dade otkaz, nego samo da se makne s ekrana i rasporedi na druge uredničke poslove dok se ne dokažu prave činjenice, jer je nezgodno da takva osoba govori o korupciji ili Zakonu o HRT-u, a osobno se u nekim istragama spominje. No, ona i dalje nesmetano radi, a s druge strane, Elizabtea Gojan i Maja Sever, maknute su i lišene svih mogućnosti da obavljaju urednički posao", navodi Zuber.

Sve će odlučivati jedan čovjek

Elizabeta Gojan, jedna je od najboljih vanjskopolitičkih novinarki na Hrvatskoj televiziji, nakon suspenzije još je na bolovanju, a prema obrazloženju HRT-a u svojim je izjavama "teško omalovažvala kolege i HRT, te iznijela niz uvreda, kleveta i neistina". Gojan je, naime, u jednom intervjuu ustvrdila kako na HTV-u prolaze 'lijepi i bez mozga' te da se na HRT-u angažiraju mlađi zato što 's balavcima lakše manipuliraju'.

U povodu takvog drastičnog ušutkivanja novinara na Hrvatskoj televiziji oglasio se i OESS, a Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo i na niz drugih stvari, od izbora 'nekompetentne osobe' za glavnog urednika do korupcijskih afera.
Zdenko Duka
Zdenko Duka

No, predsjednik HND-a Zdenko Duka upozorava i na loše strane predloženih izmjena Zakona o HRT-u, posebno odredbu prema kojoj bi glavnog ravnatelja izravno birao Hrvatski Sabor. HND ostaje i pri zahtjevu da novinari, na imenovanje glavnog urednika, imaju odlučujuću, a ne samo savjetodavnu ulogu.

"Upozoravamo na dugoročnu opasnost da politika i formalno zadominira javnom televizijom. Naime, nastavlja Duka, ako ostane odredba da Sabor izravno imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, svaka nova vlast, prvo što će napraviti, smijenit će Upravu na HRT-u i postaviti svog ravnatelja", kaže Duka.

Predložene izmjene Zakona o HRT-u prošle su javnu raspravu, uz oprečna mišljenja, čeka se da ih Vlada uputi u Sabor. Izmjenama se, naravno, opiru uredničke i upravljačke strukture na HRT-u koje žele zadržati svoje pozicije.

Predsjednik saborskog Odbora za informiranje i potpredsjednik Hrvatskih laburista-stranke rada, Branko Vukšić smatra da je Kukuriku koalicija, čim je osvojila vlast, trebala napraviti izmjene na HRT-u. "Tim su medijskim servisom", nastavlja Vukušić, "koji bi trebao biti javni, zagospodarili klanovi koji su pod upravom krupnog kapitala, kuća bi mogla financijski krahirati, stanje je alarmantno, ali predložene izmjene Zakona o HRT prema njegovoj su ocjeni,šlampave i cijelu stvar vraćaju u doba jednopartijskog komunističkog sistema. Do jučer je," naglašava oporbeni zastupnik Vukšić, "HRT-om gospodario HDZ, a sad će SDP".

"Po ovom prijedlogu ministarstva," pojašnjava Vukšić, "prema kojem Sabor bira glavnog ravnatelja, sve će odlučivati jedan čovjek! A iz iskustva se zna da je taj jedan čovjek uvijek na vezi s Banskim dvorima, prije je bio s Predsjedničkim dvorima, a danas s Banskim."

Doktor informacijskih znanosti i profesor na sveučilištu u Zadru Stjepan Malović stanje na Hrvatskoj radioteleviziji takodjer ocjenjuje alarmantnim i katastrofalnim, ali Vladine izmjene Zakona o HRT-u ne vidi kao spas.

"Kad god ova država ne zna što i kako napraviti s HRT-om, onda mijenja Zakon, kako bi mijenjajući zakon, nešto promijenila. Ali ono što je bitno i suštinsko, i što očekuje hrvatska javnost, a to je da se HRT doista pretvori u javni servis, od toga ni ovaj put nema ništa na vidiku! Samo se, kaže profesor Malović, traže metode i načini kako postaviti svoje ljude i osigurati svoj utjecaj. Sve je isto, bilo da je u pitanju Zakon, Vijeće HRT-a ili Sabor. Bilo koja od tih rješenja, koja su do sada nuđena, ne samo ovo zadnje, sva idu ka tome da vladajući mogu upravljati Hrvatskom radiotelevizijom. I samo to", ocjenjuje Malović.
XS
SM
MD
LG