Dostupni linkovi

Posmatranje ptica produžava sezonu u Ulcinju


Velika plaža u Ulcinju
Velika plaža u Ulcinju

Nekada slavno odredište za evropske ljubitelje kilometarskih pješčanih plaža i naturizma, Ulcinj danas životari bez hotela visoke kategorije i prepusten stihiji masovnog turizma. Ipak, ima izuzetaka koji ponudu najjužnijeg crnogorskog grada obogaćuju posmatranjem ptica, planinarenjem ili kajt surfingom - oblicima aktivnog odmora čiji su konzumenti po pravilu turisti dubljeg džepa, spremni platiti visoku cijenu za ono što vole.

Uzroke loše predsezone Ulcinjani vide u lošem vremenu, mundijalu i ramazanu. No, nezadovoljstvo turističkih poslenika blijedi ovih dana dolaskom oko 50.000 gostiju, koliko ih se prema procjenama odmara na krajnjem crnogorskom jugu. Edita Sarvan kaže da su u lokalnoj Turističkoj organizaciji zadovoljni trenutnom posjetom koja je od prošlogodišnje veća za skoro četvrtinu.

"To nam daje nadu da će turistička sezona, ako nas posluži vrijeme, biti bolja nego lani".

Loš početak ljeta za privatne izdavaoce smještaja nije značio i loš start za hotelijere - njihovi turoperatori uglavnom imaju ranije dogovorene turističke dolaske, a osim najdužih pješčanih plaža i rijetkih preostalih nudističkih destinacija u Crnoj Gori, Ulcinj u svojoj ponudi ima još nešto sšo ga izdvaja od ostaka turističke ponude na primorju, a to je ponuda za ljubitelje aktivnog turizma, kao što je posmatranje ptica. Hotelijer Gani Resulbegović nam kaže da je zahvaljujući ponudi bird watchinga za strane turiste, već produžena sezona u njegovima hotelima:

"Nadalje ćemo se značajnije orjentisati na predsezonu i postsezonu, kroz ponudu posmatranja ptica. Taj novi turistički trend koji kod nas još nije prepoznatljiv, ali je veoma popularan u svijetu".

Za razliku od prosječnog turiste kojem je najvažnije koliko će vremena i novca postrošiti na plažu i restoran, turisti koji se odlučuju na aktivan odmor su po pravilu svjetski putnici koji izdašno troše za ono što vole. Resulbegović je veoma zadovoljan profilom turista koji biraju Ulcinj zbog bird watchinga:

"Radi se o vrlo imućnim ljudima, uglavnom starije dobi, ali bez velikih prohtjeva. Važno je da ispunite ono što obećate svojom turističkom ponudom, i ako to učinite, oni su vrlo zadovoljni. To što nam dolaze gosti takvog profila budi optimizam za našu turističku budućnost, jer su takvi gosti najbolji ambasadori našeg turizma u Evropi".

Osim vrhova koje pohode planinari iz cijele Evrope kao što su Rumija ili Vrsuta, te staza koje vode od Jadrana do Skadarskog jezera, Ulcinj je već godnama odredište i ljubitelja surfinga zahvaljujući vjetrovima delte Bojane. Poslednjih par godina, kajt surfing u Ulcinj dovodi kajtere iz cijelog svijeta. Gani Resulbegović nam pokazuje Veliku plažu koja je njihova omiljena destinacija.

"I ovo dokazuje da Ulcinj ima veliki potencijal za aktivne i alteranativne oblike turističke ponude, treba ih samo preoznati i, naravno, uložiti u njih".

XS
SM
MD
LG