Dostupni linkovi

Posljednji krug izbora u Egiptu


Glasanje u Egiptu
Glasanje u Egiptu
U trećem i posljednjem krugu prvih egipatskih izbora od svrgavanja Hosnija Mubaraka 3. i 4. januara glasaće najmanje 15 miliona birača.

U prva dva kruga izbora izlaznost je bila visoka, oko 62 odsto.

Komplikovani parlamentarni izbori u Egiptu održavaju se u tri faze, tokom tri mjeseca. Dvije trećine od 498 poslaničkih mjesta bira se proporcionalno, ostatak po broju osvojenih glasova.

Birači će izaći na glasanje u devet provincija, među kojima je i delta Nila. Prema očekivanjima, islamisti će dominirati prvim demokratskim izborima održanim u Egiptu u proteklih 60 godina. "Muslimansko bratstvo", najbolje organizovani politički pokret, preuzeo je vođstvo preko svog političkog ogranka stranke "Slobode i pravde" (FJP).

Pristalice Muslimanskog bratstva nosile su slogane sa njihovim motom
"Islam je rješenje". I to uprkos zabrani religioznih slogana.

Mnogi građani vide prve slobodne izbore kojih se mogu sjetiti kao šansu da se konačano sruši nekompetnetno vođstvo i kultura nekažanjavanja među nekolicinom moćnih i bogatih nasuprot milionima siromašnih. I to je po svemu sudeći najbolje iskoristilo Muslimansko bratstvo.

U industrijskoj zoni u sjevernom Kairu gdje živi radnička klasa optimistični su:

“Drago mi je što sam živ i što svjedočim prvim slobodnim izborima u Egiptu. Radnici imaju značajan uticaj na političaka dešavanja u kojima živimo ovih dana“ kaže za Rojters Ahmed Ali al Nagar, stolar u kasnim predesetim.

Njegovo naselje Mahala el Kubra oblijepljeno je posterima političkih stranaka, a dominira ona Muslimskog bratstva koja obećava da će okončati korupciju u Egiptu.

Egipatski Vrhovni savjet oružanih snaga, koji je preuzeo vlast nakon odlaska Mubaraka, u više navrata je ponavljao da su izbori dokaz njihovog plana da kontrolu nad zemljom predaju civilnoj vladi.

Međutim, treći krug glasanja održava se samo nekoliko dana nakon što su egipatske vlasti izvršile pretres nekoliko nevladinih organizacija u Kairu.

Među ciljanim grupama je i nekoliko koje se finansiraju iz SAD. Vlasti su zaplijenile računare i dokumenta dok je osoblje ispitivano. Jedna od ispitivanih grupa je i Međunarodni republikanski institute (International Republican Institute IRI ) koji je bio pozvan da nadgleda izbore.

“Nema razloga da se ne dozvoli Međunarodnom republikanskom institutu da nadgleda izbore“, saopštila je ova organizacija.

Prijelazna vlada navodi da su pretresi dio istrage o nelegalnim stranim fondovima političkih stranaka. Ove postupke osudile su UN, SAD i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Treći izborni krug održava se nakon što je u neredima proteklog mjeseca između snaga bezbjednosti i proreformskih demonstranata ubijeno 17 ljudi, a više stotina ih je povrijeđeno.
XS
SM
MD
LG