Dostupni linkovi

Posljednji svjedok ove godine, Mladić ponovno izbačen


Mapa sarajevskog tunela
Mapa sarajevskog tunela
U Hagu je održana posljednja ovogodišnja sudska sjednica u procesu protiv zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na kojoj se glavna riječ vodila o tome – tko je kriv za zaustavljanje bijega Sarajlija iz opkoljenog grada.
Tijekom nje optuženi je ponovno izbačen iz sudnice, za vrijeme iskaza zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM-176, bivšeg visokog časnika UNPROFOR-a koji je opisao - kako je tijekom 1993.godine na Sarajevo padalo dnevno oko 1200 granata te da su civili često bili ubijani i snajperima.

Za njegovog unakrsnog ispitivanja obrana je pokušala prikazati - kako za brojna stradanja civila nije kriva VRS, nego Armija Bosne i Hercegovine koja im nije dozvolila izlazak iz opkoljenog grada, ali i UNPROFOR koji ih je vraćao kada su preko aerodromske piste – željeli pobjeći van.
U pokušaj prikazivanja obrane kako je UNPROFOR surađivao sa snagama Armije BiH u švercu hrane i oružja preko aerodroma u opkoljeni grad, uključio se i general Mladić, pa ga je predsjedavajući sudac Alphons Orie izbacio iz sudnice, podsjetivši pri tom na razloge.
„Svjedoku je postavljeno pitanje – je li UNPROFOR pomagao svojom mašinerijom u kopanju tunela (za tajni izlazak iz Sarajeva)? Prije nego je svjedok pružio odgovor gospodin Mladić je naglo rekao – da. Bez obzira na to što je točno rekao, on se umiješao time u tijek ispitivanja svjedoka, a to nije dopušteno. Iz tog razloga je odstranjen iz sudnice“, naveo je Orie.
(VIDEO: Dokumentarni film o tunelu na aerodromu)

Branitelj generala Mladića Branko Lukić iskoristio je prethodne izjave francuskog pripadnika UNPROFOR-a kako bi prikazao - da su srpske snage napadale aerodrom, ne zbog ubijanja civila koji su pokušavali pobjeći (kako je svjedok naveo u glavnom iskazu), nego kako bi zaustavile dotur oružja Armiji BiH.
Svjedok je osporavao tvrdnje obrane, navodeći kako je VRS napadala civile na aerodromu kako bi kontrolirala blokadu grada, no mnoge odgovore o tomu dao je na sjednici zatvorenoj za javnost. Kao i komentar citata njegovog prijedloga - da, kao viši časnik UNPROFOR-a sam izvrši 1993.godine - evakuaciju najugroženijih civila kojih je, svakodnevno, na desetke ginulo u opkoljenom gradu.
„Kažete: svaku noć je prošlo oko tisuću ljudi. Pošto je pri tom toliko ljudi bivano ubijeno ili ranjeno, odlučio sam zaustaviti taj masakr i pozvao sam sve tri strane. Predložio sam da prevezem žene, djecu i starce u UNPROFOR-ovim vozilima“, pročitao je Lukić iskaz zaštićenog svjedoka, no što je odgovoreno ostalo je skriveno od javnosti jer se sudska sjednica naglo zatvorila.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:53 0:00
Direktan link

Suđenje Ratku Mladiću za dvostruki genocid, protjerivanje, teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se iduće godine nakon zimske pauze na Haškom sudu. Do sada je tužiteljstvo ispitalo 57 svjedoka, a do kraja suđenja namjerava ih još pozvati malo više od stotinu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG