Dostupni linkovi

Posljednji napad na medije - vrh ledenog brijega


Sastanak novinara u Mostaru, 10. januar 2015.
Sastanak novinara u Mostaru, 10. januar 2015.

Posljednji napadi na novinare u Bosni i Hercegovini samo su vrh ledenog brijega odnosa bh. političkih elita prema medijima, ali i stanja u bh. društvu uopšte.

Rečeno je to uz ostalo na sastanku novinarki i novinara Mostara, u organizaciji Udruženja BH novinari i Kluba novinara Mostar, upriličenom u povodu nekoliko posljednjih ataka na medije i novinare u Bosni i Hercegovini, pa i u tom gradu.

Dvadesetak novinarki i novinara sa sjedištem u Mostaru, članova redakcija i dopisništava više medija u BiH, sa sastanka su podsjetili javnost na brutalna ugrožavanja medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH. Među ostalim, tu su slučajevi policijskog upada u redakciju portala Klix, te verbalni napad na urednike portala Tacno.net.

Faruk Kajtaz
Faruk Kajtaz

"Posljednja događanja u BiH i napadi na novinare su samo vrh ledenog brijega svega onoga što se događa u posljednjih par godina", rekao je uz ostalo tokom skupa Faruk Kajtaz, član Predsjedništva Udruženja BH novinari iz Mostara i urednik portala Starmo.ba.

Seid Masnica, urednik i producent na BHRT-u, podsjetio je na činjenicu da je zadnjih godina ugašeno nekoliko medija u Mostaru.

"Imamo zapravo političke elite koje diktiraju i ovo malo medija što su ostali, marketinšku i neku drugu predispoziciju da bi mogli opstati i zapravo imamo sve više nego konkretnu informaciju", kazao je Masnica.

Novinari iz Mostara su u subotu uputili proglas javnosti u kojem uz ostalo stoji kako novinarke i novinari Mostara i cijele BiH zahtijevaju od nadležnih pravosudnih organa na svim nivoima provođenje istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima.

Susret mostarskih novinara
Susret mostarskih novinara

Traži se od kabineta Predsjednika RS-a hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV i agencije Beta, zatim od MUP-a HNK da se provede hitna istraga o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara sa portala Tacno.net, kao i da se istraži i upad policije u redakciju portala Klix.ba.

Traži se i od Predsjedništva BiH da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad.

Ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispunjeni u razumnim rokovima, novinari Mostara i cijele BiH najavljuju da će pozvati medijske radnike iz čitave države na javna okupljanja pred navedenim institucijama.

Na sastanku su, među ostalim, učestvovali novinari, saradnici i dopisnici brojnih medija poput Radija X, ZAP produkcije, FTV-a, Radija i Televizije Mostar, Radija Slobodna Evropa, Oslobođenja, Dnevnog avaza, portala Tacno.net, Neznase.ba, Starmo.ba, agencije Fena, Dnevnog lista, te BHRT-a.

Zakazan je i naredni sastanak Kluba novinara Mostar za utorak, 13. januara, s početkom u 11 sati, koji će biti održan dan nakon roka kojeg je Udruženje BH novinari postavilo MUP-u HNK da javnost obavijesti o rezultatima istrage verbalnog napada na Šteficu Galić i Amera Bahtijara.

XS
SM
MD
LG