Dostupni linkovi

Posljednja prilika za rješenje krize vlade i budžeta


Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu, sjednica od 23. decembra 2011.
Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu, sjednica od 23. decembra 2011.
Predsjednik SDA Sulejman Tihić sazvao je za srijedu u Sarajevu sastanak šest političkih lidera u Bosni i Hercegovini.

Sastanak šest političkih lidera posljednja je prilika da Bosna i Hercegovina do kraja godine dobije novi saziv Vijeća ministara i budžet za 2012.

Kao i uoči svih dosadašnjih razgovora, pojedini političari su optimisti da će sastanak biti uspješan.

Najsigurniji u pozitivan ishod događaja je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH. On kaže kako je dogovoreno, tokom susreta u proteklih desetak dana, da mandatar za sastav Vijeća ministara bude iz te političke partije, ali i da bloku koji čine dva HDZ-a pripadnu još dva ministarstva:

„Ja ne vidim nijednog valjanog razloga da netko traži alibi za neuspjeh. Suština je da mi svi želimo ili bismo trebali željeti i imati optimizam da napravimo konačan dogovor u srijedu. Budemo li čekali da nekoga okrivimo ponovno za neuspjeh, bojim smo da smo okrivili svi skupa sve građane - i sami sebe prije svega“, kaže Čović.

Nešto manje optimističan je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije:

„Nadam se da smo ovaj put bliže formiranju Vijeća ministara. U međuvremenu se nadam da ćemo približiti stavove i u vezi sa budžetom, tako da bi te dvije, bitne stvari mogle biti možda riješene već u ovoj godini, ili započeto rješavanje toga dvoga.“

Uoči sastanka u Sarajevu, u Banjoj Luci su se iza zatvorenih vrata susreli lideri SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mladen Bosić.

Dodik je ponovio stav kako te dvije stranke ne odustaju od četiri ministarske pozicije, te da u tom smislu neće ići izvan tih zakonskih rješenja. Istovremeno, prvi čovjek SNSD-a ocjenjuje da je nepotrebno i loše uslovljavati usvajanje budžeta institucija BiH i formiranje Vijeća ministara, jer su takve poruke, poruke neuspjeha.

„Ja svojim optimizam uvijek gradim na pitanjima vezanim za RS. Oni su otišli na Božić, imaju Novu godinu, pa su vjerovatno optimistični. Što se mene tiče, ja sam rekao šta su bazični interesi. Ovdje nije u pitanju da li je neko optimističan ili pesimističan. To je izvan političkih interesa, koji su ovdje dominantni“, kaže Dodik.

SDP bi mogao u opozciju

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a u izjavi za naš radio ističe da će ishod sastanka u srijedu zavisiti od dogovora političkih partija u Federaciji BiH, odnosno dva HDZ-a sa SDP-om i SDA.

Iako su u javnosti procurile informacije koje će stranačke osobe biti ministri, Bosić tvrdi da to nikada do sada nije bila tema razgovora. S obzirom da je najavljeno da će na sastanku biti riječi i o raspodjeli pozicija u državnim agencijama, što je bio
Mladen Bosić
Mladen Bosić
kamen spoticanja u svim dosadašnjim razgovorima, na naše pitanje hoće li to biti problem na sastanku u Sarajevu, Bosić odgovara:

„Mislim da je zahtjev da se istovremeno priča i o funkcijama u agencijama ustvari plasiran da bi se otežala dodatno mogućnost dogovora oko formiranja Savjeta ministara. To je na neki način vještački postavljen uslov. Mi prije svega tražimo, i ja ću to, ako budem slučajno na sastanku, i ponoviti, da šefovi stranaka koje imaju svoje članove Predsjedništva utiču na članove Predsjedništva da počnu raditi svoj posao, odnosno da imenuju mandatara, za koga niko od šest predstavnika stranaka nije imao ništa protiv da bude iz HDZ-a.“

Jedini od šestorice stranačkih lidera koji se do sada nije javno izjasnio o sastanku je predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija. Međutim, potpredsjednik stranke Damir Hadžić najavio je da će SDP, ukoliko na ovom sastanku ne bude postignut dogovor o Vijeću ministara, napustiti šestorku i nastaviti djelovati kao opozicija.

„Mi u ovom trenutku uopšte ne vidimo razloga zbog čega bi SDP trebao nakon devet godina postati strankom koja bi bila stranka u vlasti na nivou BiH. Mi praktično ne najavljujemo odlazak u opoziciju, mi najavljujemo ostanak u opoziciji - jer SDP za ovih 16 mjeseci, kao ni prethodnih osam godina, nije nijednom bio u poziciji da čini ili tvori vlast na nivou države BiH. I ono što je u ovom trenutku više nego jasno jeste da agonija koja traje 16 mjeseci nije uzrokovana pozicijom SDP-a na bilo koji način, nego svih drugih političkih subjekata koji, čini mi se, na različite načine vrlo jasno, vrlo ilustrativno pokazuju da im nije stalo do ove zemlje“, rekao je Hadžić.

Sastanak u Sarajevu počinje u srijedu u 12 sati, a od njegovog će ishoda zavisiti kako će izgledati buduća parlamentarna većina i hoće li je uopšte biti u narednoj godini.

Ukoliko dogovor bude postignut, pretpostavlja se da će u ovoj sedmici biti sazvana i sjednica državnog Parlamenta kako bi poslanici usvojili budžet za narednu godinu.

Ako rezultati razgovora budu negativni, BiH će ući u 16. mjesec bez izvršne vlasti u državi, a već od 1. januara prijeti joj finansijski kolaps.

Moguće kombinacije sastava Vijeća ministara BiH

Moguće kombinacije za sastav novog Vijeća ministara BiH, kako su prenijeli neki mediji, bi izgledale ovako:

Vjekoslav Bevanda, (HDZ BIH) predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Borjana Krišto, (HDZ BiH) ministrica pravde BiH

Martin Raguž, (HDZ 1990) ministar za izbjeglice i raseljene osobe BiH

Nikola Špirić (SNSD), ministar finansija i trezora BiH

Mladen Zirojević (SNSD), ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH

Sredoje Nović (SNSD), ministar civilnih poslova BiH

Zlatko Lagumdžija (SDP), ministar vanjskih poslova BiH

Damir Hadžić, (SDP), ministar prometa i komunikacija BiH

Sadik Ahmetović (SDA), ministar sigurnosti BiH

Nedžad Ajnadžić (SDA), ministar odbrane BiH
XS
SM
MD
LG