Dostupni linkovi

Posle skupa o ruskom uticaju u Srbiji oboren sajt CEAS-a


Ilustracija
Ilustracija

Nadležni iz tima za visokotehnološki kriminal srpske policije ispituju okolnosti obaranja internet sajta nevladinog Centra za evroatlanske studije (CEAS).

Kako nam je rekla direktorka ove organizacije Jelena Milić do obaranja sajta u hakerskom napadu došlo je nakon niza pretnji kojima su njena organizacija, ona lično i njena porodica izloženi i koji su nadležnima prijavljeni.

“Poenta je da ovo nije bezazleni napad. Mi smo juče proveravali da li je neko naše uređaje inficirao, da li nam je neko ulazio u kancelariju, zato što ova vrsta hakerskog napada nije jednostavna, niti amaterska”, kaže Milić.

Hakerski napad je očigledno sproveden velikim brojem poziva na CEAS-ovu internet stranicu, što je posledično dovelo do njenog pada.

Stranicu održava kanadska kompanija, čija reakcija ponovo govori o složenosti napada:

“Tamošnja pravila su takva da kada neko ozbiljno hakuje sajt, oni ne dopuštaju njegovo vraćanje pet dana. Ovako nešto nikada se nije desilo”, navodi Milić.

Ona istovremeno podvlači kooperativnost na koju su predstavnici organizacije naišli kod zaposlenih u policijskom odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Inače, sajt CEAS-a je oboren nekoliko dana nakon što je ova neprofitna think-tank organizacija priredila konferenciju o putevima “mekog uticaja” Rusije u Srbiji, koja je privukla veliku medijsku pažnju.

XS
SM
MD
LG