Dostupni linkovi

Merkel o proširenju, Nikolić i o Rusiji


Susret Nikolić-Merkel
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Susret Nikolić-Merkel

Najvažnija poruka koju je Angela Merkel ostavila Srbiji je da će podržati otvaranje pregovaračkih poglavlja, dok je uoči odlaska iz Beograda sa druge strane od šefa države čula da su prijatelji Srbije i Rusija i Evropa. Ocena srpskih zvaničnika je da je poseta nemačke kancelarke, za razliku od one pre četiri godine, protekla u pohvalama i prijatnoj atmosferi.

"Zadovoljni smo posetom kancelarke Merkel, njenom ocenom reformi koje sprovodimo i podrškom našem evropskom putu," napisao je premijer Aleksandar Vučić na svom Tviter nalogu nakon što je Angelu Merkel sa Aerodroma Nikola Tesla ispratio u Sarajevo.

Posetu Beogradu nemačka kancelarka završila je sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

„Veoma je dobro što ste rekli da je Srbija na čvrstom putu ka Evropskoj uniji i mi moramo da pazimo na zamor građana u evrointegracijama,“ rekla je, kako se navodi u saopštenju Predsedništva, kancelarka Merkel i pohvalila napore Srbije da uđe u EU.

Nikolić je zatražio podstrek Nemačke na evropskom putu Srbije i Merkelovoj preneo da su odnosi u regionu izvanredni.

„Mi smo ponosni na tо. Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i mirno reaguje na provokacije. Srbija je faktor stabilnosti u regionu, ali je i u poziciji između Evrope i Rusije. To je nekada dobro, a nekada nije. Ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja, i to je problem koji nastojimo da prevaziđemo,“ rekao je Nikolić.

Drugog dana boravka u Beogradu Angela Merkel sastala se i sa predstavnicima civilnog društva.

Milan Antonijević, iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM, rekao je za RSE da je razgovarano i o Srebrenici.

“Naš stav je bio da je najavljena poseta premijera Vučića Srebrenici pozitivan korak, da može imati dobre efekte po region ukoliko poruka bude jasna. Merkel se sa tim složila. Rezoluciju o Srebrenici komenatarisali smo u svetlu same pozicije Velike Britanije i unutrašnjeg stanja u Srbiji. Koliko može imati negativnih efekata jer je pogrešno percipirano da govori o Srbima kao genocidnom narodu. Što nikako nije tačno. I da je usvojena nikako ne bi mogla da naruši neke stvari. Mislim da smo se i u tome složili.”

Kako su procenili sagovornici Merkelove iz nevladinih organizacija, sastanak je bio konstruktivan uz podršku civilnom društvu u Srbiji i naglašenom potrebom za jačanje stanja ljudskih prava i vladavine prava.

Boravak nemačke kancelarke u Beogradu trajao ukupno šesnaest sati. Posle svečanog dočeka u sredu u večernjim časovima sastala se sa premijerom Aleksandrom Vučićem koji ju je nakon kratke press konferencije u Palati Srbija ugostio na večeri u vili Bokeljka na Dedinju. Jedna od zvanica bio je i ombudsman Saša Janković. O atmosferi na tom događaju javnost je zadovoljno obavestio premijer preko Tvitera zajedničkom fotografijom sa Merkel i folklornom grupom koja joj je predstavila narodne nošnje i igre iz Srbije. Posle sastanaka u četvrtak uputila se u Bosnu i Hercegovinu gde završava dvodnevnu balkansku turneju. Angela Merkel iz Beograda je ponela i jedan poklon. Aleksandar Vučić poklonio joj je knjigu o Nikoli Tesli.

XS
SM
MD
LG