Dostupni linkovi

Predpraznično poskupljenje mesa u Srbiji


Pojedine veće mesare poslednjih nekoliko dana dva do tri puta su podizale cenu mesa, ilustrativna fotografija
Pojedine veće mesare poslednjih nekoliko dana dva do tri puta su podizale cenu mesa, ilustrativna fotografija

"Sve je naopako. Kad budu povećali plate i penzije, nek poskupljuju i meso. Ovako je loše. Sve gore", prokomentarisala je Čačanka Gordana Mišković za Radio Slobodna Evropa iznenadno, i za mnoge nerazumljivo, poskupljenje pre svega svinjskog mesa.

Baš uoči prvomajskih praznika, ali i Đurđevdana, koji obeležava veliki broj građana Srbije, u prodavnicama su podignute cene svežeg svinjskog mesa za oko 30 odsto, odnosno u proseku za 100 dinara (nešto manje od jednog evra). Skok cena tumači se smanjenjem broja tovljenika, ali i kalkulacijom trgovaca pred prvomajske praznike.

Tako kilogram svinjskog buta u Čačku košta od 500 do 550 dinara, vrat bez kostiju oko 700 dinara, a mleveno i do 500 dinara. I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, s druge strane, postoje teorije da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, zbog čega je kilogram žive vage u pojedinim delovima Srbije dostigao i 200 dinara.

Ovu drugu tezu zastupa i čačanski mesar Milan Stevanović.

"Nema žive stoke, uništen je stočni fond. Ako ubzo ne intervenišu uvozom, neće da valja", kaže.

Na naše pitanje da li veruje da će meso još poskupeti, Stevanović nema dilemu: "Još skuplje".

Proslava 1. maja u Srbiji
Proslava 1. maja u Srbiji


On kaže da poskupljenje obično pada pred praznike, ali da to u ovakvoj situaciji nestašice nije nikakvo čudo.

"Pred praznike se povećala potrošnja, a odavno se sprema to poskupljenje", naglašava Stevanović.

Pojedine veće mesare poslednjih nekoliko dana dva do tri puta su podizale cenu mesa. I pored toga, trgovci tvrde da se pad prometa nije osetio.

"Bile su penzije, pa možda zato. Mi uvek imamo dosta posla kad su penzije", priča nam prodavačica u mesari NID.

"Uopšte nema pravila. Isto se troši i kad je skuplje i kad je jeftinije", navodi njena koleginica iz mesare Brko.

Građani Čačka zatečeni su najnovijim poskupljenjem svežeg mesa, ali uglavnom naglašavaju da to neće uticati na smanjenje potrošnje ove namirnice.

"Sama živim. Ne trošim mnogo, pa uzimam mesa koliko mi treba. Ali, s obzirom kolika je cena žive mere, na primer jagnjetine, a koliko se prodaje po prodavnicama, jeste velika cena", ocenjuje Stojanka Trifunović.

"Moramo da jedemo, šta ćemo. Kupujem koliko mi treba", kaže Snežana Azanjac.

I pre godinu dana dogodio se sličan scenario. U trgovinama je svinjsko meso zbog nestašice poskupelo za čak 150 dinara po kilogramu, ali su se nakon praznika cenovnici uglavnom vraćali u normalu.

Odgajivači sada koriste priliku da zarade neki dinar više
Odgajivači sada koriste priliku da zarade neki dinar više

Novinarka specijalizovanog portala za poljoprivredu 'Agro klub'
Biljana Nenković najnovije poskupljenje tumači većom potražnjom za tovljenicima zbog uskršnjih i prvomajskih praznika u vreme kada je broj tovljenika drastično opao.

"Odgajivači sada koriste priliku da zarade neki dinar više, ali pre je u pitanju da koliko-toliko pokriju gubitke koje imaju u tovu kada je cena, uslovno rečeno, redovna. Iz iskustva sa terena i iz razgovora sa odgajivačima, ne bih rekla da je ovo poskupljenje na neke duge staze", kaže Biljana Nenković.

Nenkovićeva ocenjuje da je osnovni razlog nestašice svinjskog mesa to što se uzgojom bave mali proizvođači na malim gazdinstvima.

"Odavno je poznata priča da je stočarstvo uopšte, a pogotovo tov svinja nerentabilan. U razgovoru sa proizvođačima saznajem da to njima nije isplativo i da, jednostavno, time ne žele da se bave", ističe Biljana Nenković.

Prodavci kažu da svinjetina verovatno neće više poskupljavati, dok za jagnjetinu to nije izvesno. Mesar Milan Stevanović ocenjuje da se meso sasvim sigurno kupuje u manjim količinama nego ranije, ali naglašava da se broj kupaca nije smanjivao bez obzira na poskupljenja.

"Jedna mušterija je rekla da njemu meso ne poskupljuje jer meso kupuje za 200 dinara i to mu je za svaki dan", kaže ovaj čačanski mesar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG