Dostupni linkovi

logo-print

Posjet Vučića na obostranu korist


Aleksandar Vučić prilikom posjeta Hrvatskoj, 29. travanj 2013.

Aleksandar Vučić prilikom posjeta Hrvatskoj, 29. travanj 2013.

Posjet srpskog vicepremijera Aleksandra Vučića Hrvatskoj pozitivno je ocijenjen u hrvatskoj političkoj javnosti, iako ga neki tumače i pokušajem Beograda da popravi štetu nastalu sporazumom sa Kosovom. Ipak, prevladava poruka kako valja pozdraviti svaki korak koji vodi prema stabilizaciji stanja u regiji.
.
„Vrlo kvalitetan posjet i dobar radni sastanak na kojem se razgovaralo o cijelom nizu tema,“ komentirala je Vučićev boravak u Zagrebu prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za Hrvatsku televiziju.

„Dolazak potpredsjednika Vučića je dio te nove faze u puno sadržajnijim i boljim odnosima između Hrvatske i Srbije. Potpredsjednik Vučić je došao na moj poziv budući da smo mi direktno u rangu, ali primili su ga i predsjednik države i predsjednik Vlade. Mislim da je to pokazalo u kolikoj mjeri smo mi ozbiljni i smatramo važnim kvalitetne radne odnose sa Srbijom.“

Po ocjeni bivšeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, a sada potpredsjednika saborskog Odbora za europske integracije Gordana Jandrokovića u izjavi za RSE, Vučićev posjet Hrvatskoj važan je događaj, jer „otvara mogućnost popravljanja hrvatsko-srpskih odnosa koji su na žalost unazad nekoliko godina stagnirali, a u nekim područjima učinili i bitne korake unazad. Vjerujem da je s njihove strane ovaj posjet učinjen da bi se anulirale negativne reakcije u Srbiji s obzirom na sporazum koji je postignut sa Kosovom. Što se tiče Hrvatske, naši uvjeti za normalizaciju odnosa sa Srbijom su poznati i mislim da oko njih postoji jedan širi društveni konsenzus. Ovaj posjet može se komentirati kao dobar korak u smjeru poboljšavanja odnosa.“

Omekšavanje odnosa

„Svaki korak koji vodi prema stabilizaciji odnosa u regiji valja pozdraviti,“ kazao je za RSE politički analitičar Branko Caratan.

„To će koristiti Srbiji na njenom europskom putu, a koristit će i Hrvatskoj, jer Hrvatskoj nije u interesu da na svojim granicama ima režim koji ne odgovara europskim demokratskim standardima. Naime, tranzicija postkomunističkih zemalja je uvijek tijesno povezana sa ispunjavanjem kriterija za ulazak u Europsku uniju. Ovaj posjet je u funkciji srpskog okretanja europskim integracijama, i to naravno u tom sklopu predstavlja pozitivni pomak“, ocjenjuje Caratan.
Žarko Puhovski

Žarko Puhovski


U čemu važnost Vučićeve posjete u izjavi za RSE vidi politički analitičar Žarko Puhovski.

„Važnost je posjete u tome da su se obje strane iz petnih žila trsile da ga pokažu nevažnim, odnosno rutinskim. Dakle, hoće se stvoriti privid – a privid bi onda mogao postati realnošću - normalnih dobrosusjedskih odnosa, i to je po mom sudu osnovna važnost susreta nakon tog 'ledenog doba' u kojem su se hrvatsko-srpski ili srpsko hrvatski odnosi nalazili zadnjih godinu dana“, istaknuo je Puhovski.

Hoće li najave srpskog angažmana oko hrvatske pozicije na tržištima CEFTE nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju i izlaska iz CEFTE biti od koristi? Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić za RSE podsjeća da je CEFTA bila instrument stabilizacije regije, i da su u njoj bile države koje nisu ispunjavale uvjete – kao onaj da budu članice Svjetske trgovinske organizacije - poput Srbije ili Bosne i Hercegovine.

„U okviru te dvije činjenice mi sada možemo razmatrati treću činjenicu – da se može naći neki omekšavajući odnos između Hrvatske kao buduće članice Europske unije i CEFTA-e, gdje je odnos između Europske unije i CEFTA-e striktan. Jer ne može u Europskoj uniji jedna zemlja imati drugačije odnose sa nekom drugom zemljom ili asocijacijom nego što ima čitava Europa, ali ako imamo u vidu ova dva koraka u koje su bili utkani prije svega politički ciljevi, onda možemo očekivati da od ove Vučićeve najave može biti neke koristi“, zaključuje Jurčić.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG