Dostupni linkovi

Poruke uoči 11. jula: Prošlost ne zaboraviti, budućnost graditi


Marš mira - protiv zaborava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Dan uoči obilježavanje 20-te godišnjice genocida u Srebrenici, u tom gradu je održana komemorativna sjednica Skupštine opštine, posvećena svim srebreničkim žrtvama.

Predsjednik SO Srebrenica Miloš Milovanović pozvao je sve građane Srebrenice da se 11. i 12. juli obilježe na civilizovan i dostojanstven način.

"Svjesni svih svojih različitosti, prošlost ne smijemo zaboraviti, da nam se više nikad ne ponovi, a budućnost moramo graditi zajedno", poručio je Milovanović.

Na komemorativnoj sjednici je prisustvovao i slovenski predsjednik Borut Pahor. On je rekao da je došao u Srebrenicu kao prijatelj svih naroda u BiH i sa jednim slovenskim iskustvom da su nakon svih pokušaja političara, domaćih i međunarodnih, na kraju, građani oni koji grade tu budućnost.

"Jer, najteža stvar koja čeka tu generaciju, koja ne smije zaboraviti sve zločine, jeste da oprosti, da pruža ruku drugome, ne da zaboravi i sa saradnjom pravi budućnost u kojoj će naša djeca biti spašena od takvih opasnosti kao što su se desile prije 20 godina", kazao je Pahor.

Ahmed Davutoglu i Denis Zvizdić, foto: Ivan Katavić
Ahmed Davutoglu i Denis Zvizdić, foto: Ivan Katavić

Oko 80 delegacija doputovalo je ili će to učiniti u subotu kako bi prisustvovali obilježavanju 20-te godišnjice srebreničkog genocida.

Među njima je i turski premijer Ahmed Davutoglu. On se u petak susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Prilikom susreta ocijenjeno je kako su bilateralni donosi dvije zemlje dobri. Zvizdić je kazao kako je Turska važan faktor u svim sferama života.

„Ja sam zamolio da i dalje ostanu privrženi kao i do sada, dajući nam podršku na našem putu ka NATO paktu“, kazao je Zvizdić.

Ahmed Davutoglu u Bosnu i Hercegovinu prvi put je došao u svojstvu turskog premijera, a do sada je u ovu zemlju kao ministar vanjskih poslova dolazaio 12 puta.

On se prilikom obraćanja novinarima osvrnuo na obilježavanje 20-te godišnjice srebreničkog genocida.

“Tamo nisu ubijeni samo ljudi, tamo je palo čovječanstvo. Ja se nadam da su potrebne pouke izvučene iz ovog događaja, 20 godina poslije. Danas sam stigao u vašu zemlju gdje sam obavio važne razgovore sa bh Predsjedništvom i predsjedavajućim Vijeća ministara. Atmosfera na koju sam naišao, bez obzira što je povod tužan, a je optimistična i svi možemo biti optimistični kada je u pitanju bolje sutra Bosne i Hercegovine. Vidio sam snažnu volju da se prepreke koje postoje u ovoj zemlji što prije prebrode. Nastavićemo sa pružanjem naše podrške i po pitanju članstva u Evropsku uniju, ali i NATO savez“, poručio je Davutoglu.

Laura Boldrini sa zvaničnicima Parlamenta BiH, foto: Mirna Sadiković
Laura Boldrini sa zvaničnicima Parlamenta BiH, foto: Mirna Sadiković

U posjeti BiH boravi i predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini, koja se sastala sa predstavnicima oba doba bh. Parlamenta. Boldrini je izrazila podršku BiH na putu ka evropskim intergracijama, te predložila da parlamenti Italije i BiH što prije potpišu sporazum o bilateralnoj saradnji.

"Demokratija se ne smije nametati ili izvoziti. Mi treba da idemo putem saradnje, ovaj put riječ je o parlamentarnoj saradnji dvije zemlje. Građanima treba objasniti zašto je pored socio-ekonomskih reformi, veoma važno provesti i reforme Ustava i Izbornog zakona u BiH", poručila je Boldrini.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik DŽaferović ocijenio je da su bilateralni odnosi BiH i Italije dobri, ali da je potrebna bolja i snažnija ekonomska saradnja.

"Od 1,4 milijarde eura vanjskotrgovinske razmjene, BiH iz Italije uvozi oko 800 milijardi evra godišnje", precizirao je Džaferović.

Inače, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama imenovao je članove predsjedničke delegacije koja će 11. jula prisustvovati komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Delegaciju predvodi bivši američki predsjednik Bill Clinton, a u delegaciji je, između ostalih, i Madeleine Albrigh, bivša državna sekretarka SAD.

Komemoraciji u Potočarima će prisustvovati i glavni haški tužilac Serge Brammertz, predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron, specijalni izaslanik predsjednika Irana Akbar Torkan, zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Svoj dolazak su najavili i predsjednici iz regije - Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović, Borut Pahor, te srbijanski predsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Visoki predstavnik EU Federica Mogherini, iako je bilo najavljeno, neće moći prisustvovati komemoraciji u Potočarima u subotu, zbog finalne faze pregovora sa Iranom u Beču kojim koordinira, objavljeno je iz EU.

Mogherini je, kako se navodi, donijela ovu odluku "teška srca, svjesna činjenice da rad na finalizaciji sporazuma o iranskom nukelarnom programu najbolji način da se pomogne u gradnji mira i povjerenja, odajući tako počast žrvama svih konflikata".

EU će, kako se navodi u saopštenju, nastaviti da se bori za pravdu za žrtve srebreničkog genocida i da radi na pomirenju u regionu, kao i na budućnosti mira i prosperiteta za sve građane BiH, za evropsku perspektivu njihove države i time za cijeli Zapadni Balkan.

Inače, učesnicima Marša mira, koji su u petak stigli u mjesto Šušnjari u blizini Srebrenice, pridružila se i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

"Moj sin i ja smo danas prvi put s učesnicima Marša mira. Osjećamo se počastvovano i privilegovano što smo danas ovdje", kazala je Cormack.

Američka ambasadorica u BiH istakla je kako ljudi koji učestvuju u Maršu predstavljaju ono što i SAD žele za BiH, a to su mir, hrabrost i nada u bolju budućnost.

Smiraj za sina, oca i djeda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

XS
SM
MD
LG