Dostupni linkovi

Poruka iz Brisela: O slobodi medija ne možemo pregovarati


Ilustracija
Ilustracija

“Sloboda medija je okosnica proceca uključivanja u EU i to nije podložno bilo kakvim pregovorima", poručio je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, na otvaranju konferencije o snaženju slobode medija na Zapadnom Balkanu i Turskoj, pod nazivom "Spik-ap" u Briselu.

Han je upozorio da je u poslednje vreme učestalo zastrašivanje novinara u regionu i rekao da efikasne valjane vladavine zakona u nekoj zemlji ne može biti ako sudovi donose presude protiv novinara isključivo zato što su kritikovali zvaničnike vlade.

"Nažalost dok je pravni okvir koji omogućava slobodu izražavanja i medija postojeći u državama koje su u procesu proširenja – sprovođenje zakona i realnost zabrinjavaju. U nekim država situacija je nastavila da se pogoršava. Pojedine vlade doprinose atmosferi straha, stigmatizujući kritički orijentisane novinare kao izdajnike, što doprinosi autocenzuri. Vlast ima jasnu odgovornost: da garantuje sigurno okruženje u kome drugačije mišljenje može da se izrazi i u kome svi građani imaju pristup tačnim i objektivnim informacijama”, rekao je Johanes Han.

On je ukazao da je nužno uložiti znatno više napora da se obezbedi politička i finansijska nezavisnost servisa javnih tv i radio mreža, uz jačanje regulatornih agencija i sprečavanje ekonomskih pritisaka na sredstva informisanja, kao i preterane netransparatne koncentracije vlasništva nad medijima.

Ulrike Lunaček, poslanica i potpredsednica Evropskog parlamenta, Hanu je uputila kritike što ova konferenciju nije zakazana pre nedeljih izbora u Turskoj. Ona je naglasila da je zatvaranje medijskih kuća i krivični progon novinara u toj zemlji neprihvatljiv.

“Policija koja upada u opozicione medije i tv stanice. Preuzima ih i onda počinje objavljivanje provladinih sadržaja. To zahteva oštre kritike. Zbog toga smo, između ostalog, o ovoj temi želeli da razgovaramo pre turskih izbora”, smatra Ulrike Lunaček.

Ona je podvukla da je sloboda izražavanja temeljno ljudsko pravo, predočivši da se osnaživanje kritičkog mišljenja kod građana, pored dosledne primene zakona u praksi, ostvaruje i kroz sistem obrazovanja.

Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Saveta Evrope, upozorio je da Srbiji i Crnoj Gori, ali i drugim državama zapadnog Balkana, zaštita novinara mora biti prioritet. Novinari koji prate proteste moraju biti zaštićeni, podvukao je Muižnieks.

"Zaštita novinara od nasilja u Srbiji i Crnoj Gori mora biti prioritet. I dalje dobijamo izveštaje o pretnjama i napadima ne samo u ovim državama već širom regiona, što znači da istrage moraju rezultirati identifikovanju i kažnjavanju onih koji su te napade počinili ili ih naredili. Kao, uostalom, i osoba koje novinarima upućuju pretnje”, naglasio je Muižnieks.

Komesar Muižnieks je upozorio i na potencijalnu štetu zakona kojima se proširuju ovlašćenja službi bezbednosti u sferi informisanja u EU i na Balkanu, što ugrožava sigurnost novinarskih izvora.

Konferencija posvećena slobodi medija održana je neposredno po održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u Turskoj, čije su se vlasti našle na meti optužbi OEBS-a za kršenje medijskih sloboda, zastrašivanje političkih neistomišljenika, neregularnu kampanju, ali i izbegličke krize čiji intenzitet ne jenjava.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG