Dostupni linkovi

Porodica se oprostila od Berine: Država nam nije pomogla


Berina Hamidović, tromjesečna beba iz Sarajeva, prva je žrtva bh. administracije i nerada političara u ovoj državi. Umrla je na klinici u Beogradu prije četiri dana od sepse. Izmještanje bebe, koja je bila u kritičnom stanju, zbog činjenice da nije imala JMBG niti pasoš kojim je mogla izaći iz BiH, kao i zbog nedostatka druge administrativne i finansijske podrške vlasti, bilo je izuzetno otežano.

Hiljade građana u tišini ispratili su Berinu na put bez povratka. Čini se da nikada nisu bili odlučniji u nastojanju da natjeraju bh. političare ili da rade ili da odu s vlasti, jer, kako kažu, ne žele dozvoliti da zbog neodgovornosti političara umiru djeca.

Vosak istopljenih svijeća, igračke, dječija odjeća i cvijeće uz poruku “Anđele, sa anđelima ti je ljepše” stoji ispred zgrade Parlamenta BiH. Namijenjeni su Berini Hamidović, tromjesečnoj bebi koja nije imala snage da se bori sa teškom bolešću i bh. administracijom. U 14 sati na Gradskom groblju u Sarajevu sahranjena je, a istovremeno građani su pred državnim parlamentom odali počast Berini minutom šutnje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link

Neuspješna operacija u BiH bila je indikacija da se beba izmjesti u Beograd, nakon čega je počela agonija. Po dolasku u Beograd tražili su im da uplate oko hiljadu eura, što je bila obaveza Kantona Sarajevo. Njena majka Edina Hamidović kaže kako je pomoć od institucija vlasti potpuno izostala:

„Mi dotad nismo nikad ništa tražili od države. Borili smo se za nju, ovdje dok je bila, svakako. Moj muž nije radio, mi smo se borili. Ništa prije nismo tražili, zapravo ništa - samo tad kad smo morali, ali nam nisu pomogli. Niko nam nije pomogao.“

Smrt male Berine bila je povod za još masovnija okupljanja građana, koja su počela 5. juna zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH. Bebe, majke, mladi i stari izašli su na ulice Sarajeva, Mostara, Tuzle.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Direktan link

Ermin Zatega, aktivista i građanin Sarajeva, ističe kako su se bh. političari uplašili stvarnosti u kojoj ne mogu ljudima manipulisati.

„Pokušavaju nas uvući u kaljužu politikarenja i politike kakva je zadnjih 15, 20 godina na ovim prostorima - jer je to jedina bara u kojoj oni uspješno plivaju. Dakle, mržnja, mržnja, strah, strah - i time pumpaju i hrane građane već 15 godina, dok se oni enormno bogate“, kazao je Zatega.

Proteste građana podržala je i akademska zajednica BiH. Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Boris Krešić ističe kako bi se neprovođenjem Odluka Ustavnog suda BiH, a to jeste zakon o JMBG-u, trebalo pozabaviti državno tužilaštvo.

„Za mene je nazmislivo da u jednoj državi može biti određeni period da novorođena djeca ne mogu dobiti JMBG. Ovo nije jedina odluka Ustavnog suda koja nije provedena u BiH“, naglašava on.

Građani su u ponedjeljak poslali pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku. Zahtijevaju od njega intervenciju u pravni sistem BiH kako bi provela Odluka Ustavnog suda BiH donesena još 2011. godine.
XS
SM
MD
LG