Dostupni linkovi

Poricanje napada na Markale


Slavko Gengo
Slavko Gengo
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske nastavljeno je iskazom Slavka Genge, bivšeg zapovjednika jednog od bataljona Prve romanijske brigade Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a koji je držao Sarajevo u okruženju (1992-1995).

Gengo je kao svjedok obrane ustvrdio kako njegove snage nisu otvorile minobacačku vatru na Sarajevsku tržnicu Markale 5.veljače 1994.godine - kada je ubijeno 66, a ranjeno 140 građana – tvrdeći da su dan nakon ekplozije pripadnici UNPROFOR-a to provjerili na položajima VRS-a.

Tijekom unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo je svjedoka podsjetilo na niz dokumenata sa zapisnicima zapovjedništva VRS-a, UNPROFOR-a i predsjednika RS-a, „a koji nisu nigdje spomenuli inspekciju međunarodnih snaga položaju na Mrkovićima“ i provjeru minobacača (VRS-a) od 120mm 6.veljače 1994.godine, „što je jako čudno budući da se radi o tako ozbiljnom incidentu“.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00
Direktan link

„Ne vidi se ni u jednom dokumentu.“, potvrdio je svjedok, kojeg je tužiteljstvo podsjetilo i da se na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću 2012.godine „nije mogao sjetiti točnog datuma inspekcije“, za razliku od svjedočenja na suđenju generalu Mladiću.

Svjedok: Sarajevske snage krive za civilne žrtve

Svjedok Gengo je ustvrdio u izjavi kako su snage VRS-a samo obrambeno djelovale na sarajevskom ratištu, što je tužiteljstvo osporavalo nizom zapovjedi srpskih snaga u kojemu se naređuju napadi na liniju fronta.

Između ostalog i izvještajem mirovnih snaga o napadima VRS-a 4.veljače 1994.godine, dan prije napada na Markale, a koji nisu izazvani vojnim djelovanjem iz grada.

Pri tom su, prema podacima tužiteljstva, srpske snage koordinirano djelovale na cijelom sarajevskom ratištu budući da je samo bataljon pod zapovjedništvom svjedoka – imao čak 15 vezista.

„Pa ne znam je li objektivan ovaj izvještaj.“, odgovorio je svjedok obrane govoreći o mirovnim snagama UN-a – kao o drugoj strani.

Sarajlija je tijekom opsade poginulo oko 11 i pol tisuća, a odgovornost za njihovo stradanje Gengo je prebacivao na snage Armije BiH, tvrdeći da je VRS „samo popravljala svoje položaje“ spornim akcijama koje je tužiteljstvo okarakteriziralo – kao ofanzivne.

„Je li bilo ikakvih mjera za spriječavanje stradavanja velikog broja civila?“, ispitivao je tužitelj Weber.

„Na koju ste stranu mislili? Suprotna strana je trebala sve uraditi da se izbjegnu civilne žrtve. Sve što sam ja trebao uraditi – je ne dozvoliti da mina ode u neželjenom smjeru.“, branio se svjedok tvrdeći da je Armija BiH trebala maknuti civile s mjesta vojnog djelovanja.
Gengo će iskaz, na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH - dovršiti u srijedu, nakon čega će obrana izvesti novog svjedoka u vezi događaja u Sarajevu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG