Dostupni linkovi

Porast kamatnih stopa u SAD-u utječe na ekonomije drugih država


Američki dolar i euro, ilustrativna fotografija
Američki dolar i euro, ilustrativna fotografija

Autor: Charles Recknagel (prevela: Ena Stevanović)

Američke federalne rezerve su ove sedmice prvi put u proteklih sedam godina podigle kamatne stope. Kao rezultat toga američki dolar jača, što će imati i dobre i loše učinke na ekonomije ostalih zemalja.

Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država je 16. decembra okončala dugo razdoblje tijekom kojeg je zadržavala kamatne stope u rasponu od 0 do 0,25 posto.

Cilj je bio izboriti se sa recesijom tako što će se američkim kompanijama i potrošačima omogućiti da vrlo jeftino posude novac i time podstaknu ekonomski rast.

Američke federalne rezerve su ove sedmice podigle kamatnu stopu na raspon od 0,25 do 0,50 posto. To je znak da se američka ekonomija oporavila, a cilj ove strožije monetarne politike zbog koje je posuđivanje novca postalo skuplje je zadržati zadruživanje potrošača ispod razine koja bi mogla podstaći inflaciju.

Navodimo četiri načina na koja ova odluka Američke centralne banke može direktno utjecati na građane drugih država:

Jačanje američkog dolara

Povećanje kamatne stope ne znači samo da će banke od sada naplaćivati veće kamate za kredite. To također znači da će američke banke plaćati veće kamate svima onima koji im posuđuju novac, primjerice investitorima. To također znači da će američke državne obveznice plaćati veće kamatne stope onima koji ih kupuju.

Prilika da zarade na kamatama će vjerovatno privući strane investitore na američko financijsko tržište. I dok se investitori natječu za dolare koji su im potrebni za učešće, vrijednost valute raste.

Dolar je na skromnom dobitku u odnosu na euro i yen nakon ove najave Američkih federalnih rezervi jer se takav potez već očekivao. Međutim, očekuje se i dodatni rast kamatne stope što će povećati pritisak na dolar da nastavi jačati.

Američki dolar, ilustrativna fotografija
Američki dolar, ilustrativna fotografija

Jačanje dolara će biti loša vijest za sve one države koje imaju veliki dug u američkoj valuti. One će morati platiti veće iznose u svojoj valuti kako bi kupile dolare koji su im potrebni za otplatu duga.

U isto vrijeme, jačanje dolara znači veće troškove zaduživanja za države koje žele uzeti nove kredite u dolarima za financiranje novih projekata.

I dalje se ne zna kada Američke federalne rezerve planiraju dodatno podići kamatne stope. No, mnogi analitičari kažu da skroman korak učinjen 16. prosinca signalizira da će taj proces biti spor.

"Ne samo da je povećanje samo po sebi bilo malo, ali Federalne rezerve su najavile da će porast kamatnih stopa u narednih nekoliko godina biti relativno postepen, što sugerira da neće doći do agresivnog zatezanja i naglog porasta troškova zaduživanja", rekao je William Jackson, stručnjak za tržišta u razvoju pri Londonskom Capital Economicsu.

Ipak, bilo kakvo jačanje dolara je posebno alarmantno za države izvoznice roba. Te države su već pred ekonomskim poteškoćama zbog globalnog pada u izvozu roba, od ulja, do metala i namirnica zbog prevelikih zaliha na svjetskom tržištu. Sada one moraju platiti više za dolar iako njihova zarada od vlastitog izvoza pada.

Manje stranog kapitala

Ekonomijama u razvoju su potrebna vanjska ulaganja kako bi rasle. No pošto će se zbog rasta kamatnih stopa investitori sada vjerovatno okrenuti SAD-u, to bi moglo značiti manja ulaganja u ostala financijska tržišta, uključujući i države u razvoju. To će osobito vrijediti za države u razvoju u kojima se investicije smatraju rizičnim, bilo zbog političkih ili ekonomskih razloga.

Države koje proizvode robe će biti posebno osjetljive jer je globalna cijena roba i dalje vrlo nepredvidiva zbog prevelikih zaliha na svjetskom tržištu i nesigurnosti oko toga kada bi globalna potražnja za njima mogla početi rasti.

Više cijene uvoza

Kako dolar jača, potrošači će morati platiti više u vlastitoj valuti za uvezenu robu i za domaće proizvode koji koriste uvozne materijale.

Najugroženije države će ponove biti one čiji se izvoz temelji na izvozu roba. Mnogi izvoznici roba su se, potaknuti rastom cijena roba u ranijim desetljećima kada je globalna potražnja za naftom i metalom bila velika, fokusirali isključivo na proizvodnju roba te su zanemarili ostale sektore. Stoga su te države danas uveliko ovisne o uvozu.

Dobre vijesti

Međutim, iako jačanje američkog dolara uzrokovano porastom kamatnih stopa predstavlja izazov za ekonomije drugih država, ono također nudi i neke mogućnosti.

Američki izvoz će sada biti skuplji od sličnih proizvoda koji su proizvedeni u drugim državama čije su valute slabije. Zemlje proizvođači iz Europe i Azije će to sigurno iskoristiti, kao i pojedinačne kompanije u mnogim dijelovima svijeta koje se nadaju da će osvojiti veći udio na tržištu u odnosu na svoje američke konkurente.

Oporavak američke ekonomije je dobra vijest za bilo koju kompaniju koja izvozi u SAD i koja je zbog recesije i pada prodaje pretrpila velike gubitke u proteklih nekoliko godina.

"Ako Federalne rezerve nastave povećavati kamatne stope, to će biti odraz činjenice da snaga američke ekonomije opravdava čvršću monetarnu politiku što je, samo po sebi, dobra stvar za čitav svijet. To znači da će američka potražnja biti veća, pa će stoga i potražnja za izvoznim proizvodima nekih zemalja u razvoju porasti", zaključuje Jackson.

XS
SM
MD
LG