Dostupni linkovi

Poplave u sjeverozapadnoj Hrvatskoj


Ilustracija
Ilustracija
Sjeverozapadna Hrvatska posljednjih je dana ugrožena poplavama. Situacija se smiruje u Karlovačkoj županiji, ali niži dijelovi Sisačko-moslavačke županije i dalje su ugroženi. Na terenu su sve interventne službe, a pomaže i Hrvatska vojska.

Dok se u karlovačkom području situacija smiruje i građani se suočavaju sa štetama što ih je ova poplava prouzročila, situacija je i dalje ozbiljna u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Ovo je nešto što se ne pamti na ovim područjima Petrinje, Lekenika, Topuskog posljednjih 40 – 50 godina!“, kaže županica Marina Lovrić – Merzel.

Na terenu su vatrogasci, građevinska mehanizacija, 100 pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatska gorska služba spašavanja. Rijeke Petrinjčica i Kupa ugrožavaju Petrinju, a nabujala voda Odre bi mogla ugroziti i prigradska naselja Siska Žabno i Staro Pračno.

„Od noćas Odra raste i to iz sata u sat. Do nekih osam navečer očekujemo da će se Kupa i Sava spojiti i da će potjerati Odru uzvodno. To za Žabno znači – kaos!“, kaže predsjednik Mjesnog odbora Žabno Matija Žugaj.

Tu se očekuje oko 300 dodatnih vojnika koji će povisiti i ojačati nasip uz lijevu obalu Kupe. Bude li trebalo, i vatrogasci će dovesti pojačanja.

„Vatrogasci su na terenu već treći dan i treću noć i rade svoj posao, njih stotinjak, a ako bude trebalo dodatnih pumpi ili vatrogasnih snaga – mi smo ih spremni angažirati u najkraćem mogućem vremenu“, navodi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

U općini Lekenik najkritičnije je u Letovaniću, kaže zamjenica načelnika Lekenika Marica Zlovolić:

„Dio kuća je pod vodom i dio stanovnika bori se s tom vodom koja im je praktički ušla u kuće. U Letovaniću evakuacija nije počela, ali smo u Starom Brodu počeli evakuirati ljude iz vikend-naselja, koji su nas zvali preko 112.“

Vojska će na ovom području tokom dana intervenirati sa dodatna 4 teška kamiona.
Situacija u širem području Topuskog se poboljšava, kaže za naš radio zamjenik sisačko-moslavačke županice iz redova srpske manjine Boro Rkman, iako je povodanj bio takav da ga ni najstariji mještani ne pamte.

„Moje selo Perna u kojem živim sa ostarjelim roditeljima, odnosno zaseok Suva Perna, bilo je dva dana bukvalno odsječeno od svijeta sa jednim eventualno mogućim alternativnim prilaznim putem iz pravca Petrove Gore, ali gdje su također bile vododerine. Međutim, ono što raduje je da je Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije vrlo brzo reagovala i upravo prije nekih sat vremena je saniran i osposobljen most za ulaz u selo, tako da su i tih tridesetak staraca koji ovdje žive u ova dva zaseoka ponovno dobili vezu i kontakt sa svijetom“, kaže Rkman.

Očekuje se da će vodni val tokom poslijepodneva proći Sisak.

Što se tiče karlovačke županije, vodostaji karlovačkih rijeka u konstantnom su opadanju i u podne je vodostaj Kupe bio 760 centimetara, a Korane 763. U sva naselja koja su poplavljena još jučer je vraćena struja, a ceste u naseljima Logorište, Mostanje, Mala Švarča sad su prohodne.

Najteže je još uvijek stanovnicima na lijevoj obali Kupe nizvodno od Karlovca – Vodostaj , Kobilić, Husje, Brođani, gdje se voda mnogo sporije povlači, pa je dvjestotinjak kuća još uvijek pod vodom.
XS
SM
MD
LG