Dostupni linkovi

Dodik: Objava rezultata popisa usložnjava situaciju u BiH


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da će za četvrtak, najavljena objava rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini "dodatno usložniti situaciju u BiH".

RS je protiv usvojene metodologije za obradu popisnih podataka, a Dodik je za Radio RS-a danas na Ozrenu kod Doboja istakao da nije dobro ignorisanje volje RS-a.

"Ignorisanje naše volje i našeg stava kojim se traži poštivanje zakona samo će dodatno usložniti situaciju u BiH. Pobornik sam pristupa da: 'Ako mislite tako da radite, onda nas nema u odlučivanju u BiH. Radite kako hoćete u BiH, mi ionako hoćemo da izgradimo RS", rekao je Dodik, koji danas na Ozrenu prisustvuje manifestaciji obilježavanja Vidovdana, "krsne slave bivše Vojske RS-a i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH".

Odlukom Skupštine, RS nije prihvatila usvojenu metodologiju za obradu podataka popisa, zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

U skupštinskim zaključcima je navedeno da organi i institucije RS-a neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna djejstva.

Članovi Centralnog popisnog biroa iz RS-a povukli su se iz tog tijela i neće više učestvovati u njegovom radu, u skladu sa zaključkom Vlade da će takav postupak uslijediti ako direktor Agencije za statistiku BiH, Velimir Jukić, do 25. juna ne povuče nezakonitu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH - navela je direktorica entitetskog Zavoda za statistiku Radmila Čučković.

Popis stanovništva u BiH je održan od 1. do 15.oktobra 2013.

XS
SM
MD
LG