Dostupni linkovi

Ponovo zapaljen večni plamen slobode u Šumaricama


Večni plamen slobode ponovo gori u Kragujevcu
Večni plamen slobode ponovo gori u Kragujevcu
Večni plamen u Šumaricama, koji tri dana nije goreo zbog krađe bronzanog gorionika, ponovo je zapaljen.

Gorionik, koji su lopovi ukrali sa postamenta u noći između subote i nedelje, u utorak je pronađen i vraćen na spomenik „Večni plamen slobode“ u Šumaricama ispred muzeja „21. oktobar“, na kome se nalazio i pre krađe.

Zaposleni u Spomen parku uz pomoć majstora u sredu su, gorionik težak 50 kilograma, postavili na postament i ponovo zapalili večni plamen posvećen žrtvama fašističkog streljanja đaka i civilnog stanovništva u Kragujevcu u jesen 1941. godine.

Direktor Spomen parka Zlatko Milojević, rekao je Radiju Slobodna Evropa da je gorionik, koji je bio ukraden, pronađen neoštećen zbog čega je bilo moguće da se brzo vrati na svoje pređašnje mesto i stavi u funkciju.

Ovo je treće paljenje večnog palmena na spomen obeležju „Večni plamen slobode“ postavljenom 1978. godine.

Prvi put plamen je 2. oktobra te godine upalio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, ali je nekoliko godina kasnije ugašen zbog nedostatka gasa i sredstava za održavanje.

Memorijalni park Šumarice u Kragujevcu
Memorijalni park Šumarice u Kragujevcu
Spomenik je obnovljen 21. oktobra ove godine na 70. godišnjicu stradanja kragujevačkih đaka i građana, a večni plamen po drugi put su zapalili ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Gorionik, koji je u noći između subote i nedelje ukraden pronađen je juče u blizini muzeja 21. oktobar ispred koga se nalazio i pre krađe.

Ukradeni gorionik, primetio je prolaznik koji je šetao stazom pored puta, i odmah pozvao čuvara muzeja i policiju.

Pretpostavlja se da su se lopovi uplašili publiciteta koji je dobila ova krađa dobila u medijima, zbog čega su blizu muzeja, istovarili vajarsko od bronze koje su pre tri noći pajserima odvojili od postamenta.

Policija je danas saopštila da nastavlj intenzivnu istragu na pronalaženju izvršioca ovog krivičnog dela.
XS
SM
MD
LG