Dostupni linkovi

Ponovo suzavac u Skupštini Kosova, budžet ipak usvojen


Ponovo suzavac u Skupštini Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Poslanici vladajuće koalicije usvojili su u prvom čitanju budžet Kosova za 2016. godinu, bez prisustva opozicionih stranaka. U međuvremenu, specijalne jedinice policije Kosova upotrebile su suzavac ispred Skupštine nakon što su simpatizeri opozicije počeli da gađaju zgradu Skupštine i pripadnike policije bojom. Demonstranti su uzvikivali "Zajednica neće proći".

Održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova u utorak opozicija je ponovo sprečila bacanjem suzavca u glavnoj skupštinskoj sali, a pošto im obezbeđenje nije dopusitlo da se okupe ispred govornice. Usledila je pauza, te je sednica potom nastavljena u drugoj sali unutar zgrade Skupštine ali policija nije dopustila opoziciji da prisustvuju toj sednici.

Kao uslov za održavanje sednice, opozicija traži da premijer i Vlada Kosova ponište sporazume sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom i sa Crnom Gorom o demarkaciji granice.

Sednica u alternativnoj sali, 17. novembar 2017
Sednica u alternativnoj sali, 17. novembar 2017

Premijer Kosova Isa Mustafa na početku zasedanja je izjavio da se ne mogu tolerisati ovakvi kriminalni akti pojedinaca.

“Izražavam svoje neslaganje, kao i Vlade Kosova, ali i građana, sa ponašanjem opozicije na današnjoj ali i ranijim sednicama. Ovo je kriminalan čin pojedinaca protiv kojih institucije Kosova trebaju da preuzmu mere", rekao je premijer.

On je naglasio da je takvo ponašanje u Skupštini neprihvatljvo.

"Oni koji napadaju, oni koji bacaju suzavac i ugrožavaju život poslanika i vlade, diplomatskih predstavnika, oni moraju da odgovaraju pred zakonom”, kazao je Mustafa.

Njegov prvi zamenik Hašim Tači naveo je da se na poslanike nije bacio samo suzavac, već i otrov, te je njihovo ponašanje ocenio “ludačkim”.

“Nemajući argumenata za suočavanje u Skupštini Kosova, ovi lideri opozicije doveli su nas u nimalo zavidnu situaciju”, kazao je on.

Specijalci ispred Skupštine Kosova, 17. novembar 2015
Specijalci ispred Skupštine Kosova, 17. novembar 2015

Sednici je prisustvovao i američki ambasador Greg Delawie koji je po završetku sednice izjavio da nasilje treba da prestane, te da su predstavnici naroda izabrani glasom građana.

Poslanici opozicije smatraju da je današnja sednica vladajućih stranaka bila ilegalna, te da odluke koje su donete na njoj nisu zakonske.

Visar Imeri, lider pokreta Samoopredeljenje, kazao je da policija nije dopustila opoziciji da uđe u alternativnu salu.

„Policija Kosova je danas bila nasilna prema poslanicima i nije nam dopustila da odemo do sale. Policija nam je onemogućila kretanje, upotrebila je suzavac od kojeg su dva poslanika Samoopredeljenja, Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiu, povređeni“, kazao je Imeri.

Policija je demantovala tvrdnje Samoopredeljenja i navela je su upravo pristalice ovog pokreta bacale suzavac, te da je povređeno šest policajaca i jedan demonstrant, te da su dve osobe uhapšene.

Poslanici opozicije su se nakon sednice pridružili demonstrantima koji su krenuli prema kancelarijama pokreta Samoopredeljenje.

U međuvremenu, u blizini zgrada Skupštine i Vlade raspoređene su specijalne jedinice Policije Kosova.

Osim što su specijalci ispred Skupštine Kosova, deo grada i Trg Ibrahim Rugova u utorak su inače blokirani zbog dolaska jordanskog kralja u zvaničnu posetu Kosovu.

XS
SM
MD
LG