Dostupni linkovi

Ponovo produžen pritvor Keljmendiju


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Osnovni sud u Prištini po drugi put je produžio pritvor Naseru Keljmendiju, koji je pod istragom za organizovani kriminal, ubistvo i trgovinu narkoticima, ista dela za koja ga istražuju državni organi BiH. Produžetak pritvora Keljmendiju, njegov advokat obrazlaže nedostatkom dokaza u tužilaštvu.

Keljmendiju je ponovo produžen pritvor do 7. januara 2014. godine. EULEX-ov pretpretresni sudija u Osnovnom sudu u Prištini je odobrio takav zahtev EULEX-ovog tužioca iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova, potvrdila je za RSE portparolka ove misije, Irina Gudeljević.

“Osumnjičeni je pod istragom za organizovani kriminal, ubistvo i trgovinu narkoticima. On se tereti za iste tačke optužnice i u BiH. Tužilaštvo i okrivljeni imaju pravo žalbe na ovu odluku”, kazala je ona.

Keljmendija je prvo 5. maja ove godine uhapsila Policija Kosova na osnovu Interpolove crvene poternice. Keljmendi je bio begunac od pravde u BiH, gde je optužen za ubistvo u pokušaju, kao i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana. Keljmendi je tada zadržan u pritvoru 48 časova, ali s obzirom da Kosovo nije imalo međunarodni sporazum o izručenju sa Bosnom, on je pušten iz policijskog pritvora, i odmah ponovo uhapšen od policije EULEX-a, na osnovu naloga koji je izdao EULEX-ov tužilac.

Najpre mu je bio određen pritvor od mesec dana, te onda produžen na četiri, da bi sada dobio još tri meseca pritvora. Inače, EULEX, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova.

Advokat Nasera Keljmendija, Besnik Berisha, sumnja da je tužilac u ovom slučaju, Eric Larson, uspeo da pripremi dosije protiv njegovog klijenta, te je stoga zatražen produžetak pritvora.

“Nema ništa novo i tu je zapravo problem. Očekujemo da se podigne optužnica, ali do toga ne dolazi. Jednostavno, nemaju dokaze. Nemaju konkretne dokaze. Više je samo reči, eventualno poneki svedok na kojem ne mogu da se baziraju”, kazao je Berisha za RSE.

Zamenik premijera i ministar pravde Kosova Hajredin Kuči ranije je izjavio da će se u slučaju Nasera Keljmendija postupati prema zakonu i Ustavu Kosova, a koji inače predviđa da građani Kosova mogu biti izručeni drugoj državi samo ako postoji sporazum o tome. U konkretnom slučaju, Kuči je rekao da Kosovo nema sporazum sa Bosnom i Hercegovinom i da to pitanje ostaje u nadležnosti ministra pravde.

BiH: Prikupljeno dovoljno dokaza

Tri policijske agencije u Bosni i Hercegovini godinama istražuju Nasera Kelmendija. Do njegovog bjekstva iz BiH, Kelmendi, njegovi sinovi i polubrat Bećir upravljali su nizom firmi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu. Državna agencija za istrage i zaštitu je prikupila podeblji dosije o pedesetdvogodišnjem Kelmendiju, za kojeg kažu da rukovodi zločinačkom organizacijom.
Boris Grubešić
Boris Grubešić

Dio svojih saznanja Agencija je predstavila još 2008. godine na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu.

Sud BiH je u septembru prošle godine raspisao potjernicu za Kelmendijem nakon što je SIPA u akciji “Lutka” došla do materijalnih dokaza u vezi sa nekoliko ubistava, pljački i slučajeva organizovanog kriminala, trgovine drogom, pranja novca i zloupotreba službenog položaja.

Keljmendi je neposredno prije ove akcije pobjegao iz Bosne i Hercegovine.

U državnom Tužilaštvu kažu da će uskoro biti objelodanjena opsežna optužnica protiv Nasera Kelmendija.

„Što se tiče Nasera Kelmendija, Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv njega i on će ubrzo biti optužen za organizirani kriminal u vezi sa ubojstvom Ramiza Delalića 2007. godine. Ovisno od odluke Suda na Kosovu, on će se procesuirati pred pravosuđem Bosne i Hercegovine ili pravosuđem EULEX-a, a Tužiteljstvo BiH prikupilo je dovoljno dokaza kojima dokazuje njegovu krivnju i uskoro će biti podignuta optužnica“, navodi glasnogovornik državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Članovi porodice Nasera Keljmendija koji su donedavno boravili u Ulcinju, a potom izašli iz zemlje neće više moći ući u Crnu Goru, piše jedan podgorički dnevni list.

Obrazlaže se to, navodi isti izvor, činjenicom da se svi članovi pomenute familije nalaze na potjernicama u nekoj od zemalja regije, pa samim tim predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost.
XS
SM
MD
LG