Dostupni linkovi

Ponovo o Teslinoj urni: Kome se priviđaju "satanisti"


Urna sa posmrtnim ostacima naučnika u Muzeju Nikole Tesle
Urna sa posmrtnim ostacima naučnika u Muzeju Nikole Tesle

Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle izjavio je za Radio Slobodna Evropa da veruje da je pominjanje satanističkih obreda u Skupštini Beograda, koji se navodno obavljaju u samom Muzeju pored urne slavnog naučnika – običan nesporazum. Takođe, upitan da li bi takve tvrdnje, koje navodno dolaze i iz SPC, mogle biti znak ponovnog aktuelizovanja priče o izmeštanju urne Nikole Tesle, Jovanović odgovara:

“Iskreno da vam kažem, ja u to ne verujem, jer mislim da svaka priča o izmeštanju urne treba da se sprovede javno i potpuno transparentno. Ukoliko neko smatra da to treba da se uradi, to treba da se dobro obrazloži. Uostalom, čuli ste da je predsednica komisije izjavila da nema nikakvog premeštanja, tako da ne verujem da iza toga stoji bilo šta. Mislim da je samo napravljena jedna senzacionalistička vest koja se, nažalost, dobro prodaje u današnjim medijima i to je sve.”

SPC učesnike festivala proglasila satanistima

SPC učesnike festivala proglasila satanistima

Kao dokaz tvrdnje da u beogradskom Muzeju Nikole Tesle vrše satanisticki obredi, SPC je u sredu uveče na svom sajtu objavila fotografiju na kojoj četiri mlade osobe sede u turskom sedu ispred urne. Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija to je dovoljan dokaz za satanističke obrede i saopštava da tome nije potreban nikakav dodatni komentar. Začudjujuća tvrdnja na osnovu fotografije na kojoj ama baš ništa satanističkog nema, ako se turski sed tri devojke i jednog tamnoputog muškarca, ne smatra satanizmom. A to je već ozbiljno pitanje za crkvene velikodstojnike u kojim klišeima oni danas razmišljaju i presudjuju. Pogotovo što se ispostavilo da je fotografija snimljena tokom festivala Rezonejt. Identična fotografija koja je objavljena na zvaničnom sajtu SPC može se pronaći na društvenim mrežama. Naime, fotografija je objavljena na Tviteru, 16. aprila ove godine, na zvaničnom nalogu festivala Resonate Beograd, koji okuplja umetnike zainteresovane za poziciju tehnologije u umetnosti i kulturi iz celog sveta. Reč je o intervjuu sa muzičarem, gitaristomkoji je bio jedan od izvođača na ovogodišnjem festivalu.

Umetnik Ličens, koji se nalazi na spornoj fotografiji rekao je za Blic da je to šokantna kleveta.

Podsećamo, izmeštanje urne na plato ispred Hrama Svetog Save u Beogradu izbegnuto je posle protesta građana početkom 2014. godine. Tada je patrijarh Irinej, uz podršku ministarke energetike Zorane Mihajlović i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, najavio da će naučnik dobiti novi večni dom.

Dilema se ponovo otvara nakon što je u ponedeljak, na sednici Skupštini grada Beograda, tokom odlučivanja hoće li čuveni naučnik dobiti spomenik, predsednik Skupštine i socijalista Nikola Nikodijević izašao sa bizarnom ocenom. Naime, on je za govornicom Skupštine grada kazao da je da je iz vrha Srpske pravoslavne crkve stigao predlog za izmeštanje posmrtnih ostataka genija i to u ovakvo objašnjenje:

„To je inicijativa patrijarha srpskog koji je došao u Skupštinu grada i molio zbog satanističkih obreda koji se dešavaju u tom muzeju, ako me već terate da kažem istinu šta je patrijarh rekao.“

Nešto kasnije u izjavi medijima Nikodijević je priznao da je upotrebio prejake reči, ali je i potvrdio da je SPC zaista tražila preseljenje Tesline urne.

Upitan ima li predstavu odakle predsedniku Skupštine i poglavaru SPC ideja o vršenju satanističkih obreda u Muzeju, Branimir Jovanović odgovara odrečno.

“Ne znam, zaista. Pazite, ja sam na mesto direktora muzeja došao u oktobru prošle godine, ali sam 20 godina radio u muzeju – od 1981. do 2001. Ovde se apsolutno čuva i neguje sve što se odnosi na Teslu, tako da takva priča zaista nema veze sa bilo kakvom istinom”, kaže naš sagovornik.

Jovanović dodaje da je institucija koju vodi zabeležila oko 60.000 posetilaca prošle godine, te da je sve više stranaca među gositma muzeja, što je, ističe on, nešto o čemu bi Grad trebalo više da razmišlja.

“Tesla postaje jako interesantan za turiste i mislim da je to upravo tema o kojoj bi mi morali da razgovaramo u gradu – da Muzej Nikole Tesle treba da se priprema za to da postane još značajnija tačka na karti ne samo Beograda i Srbije, već i sveta”, kaže Branimir Jovanović.

XS
SM
MD
LG