Dostupni linkovi

Ponavljaju se izbori na tri glasačka mesta u Mitrovici


Glasačke kutije u Prištini
Glasačke kutije u Prištini
Centralna Izborna komisija poništila je izbore na tri biračka mesta u Severnoj Mitrovici i donela odluku da ponovi glasanje, potvrdio je za RSE Nenad Rikalo, član CIK-a.

“Danas je izvršena primopredaja materijala i utvrđeno je da na tri biračka mesta u Mitrovici nema uslova za prebrojavanje glasova. To je materijal koji je potpuno neupotrebljiv, i na osnovu toga CIK je doneo odluka da poništi glasanje na ta tri biračka centra i da ih ponovi u neko dogledno vreme”, kazao je Rikalo, dodajući da će se predstojećih dana odlučiti kada će se ponovno glasanje održati.

Rikalo je takođe istakao da je urađena analiza i ostalog materijala sa severa Kosova i da je utvrđeno da na nekim biračkim mestima nedostaju materijali.

“U toku sutrašnjeg dana otvoriće se biračke kutije uz prisustvo opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora, i na licu mesta će se utvrditi u kakvom je stanju taj materijal, odnosno ukoliko on zadovoljava zakonski minimum, onda će se odmah pristupiti prebrojavanju glasova”, kazao je Rikalo.

Premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić počeli su u sredu dijalog u Briselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a glavna tema razgovora su lokalni izbori na Kosovu.

Izborna posmatračka misija EU prethodno je ocenila glasanje na lokalnim izborima kao dobro ili zadovoljavajuće u velikoj većini posmatranih biračkih mesta, uprkos napadima na tri biračka mesta u Severnoj Mitrovici.

U izveštaju posmatračke misije se navodi da je poverenje u tačnost biračkih spiskova bilo slabo zbog navoda o čestim slučajevima u kojima su se preminula lica našla na biračkim spiskovima, kao i velikom broju birača sa pravom glasa koji žive u inostranstvu. Proces registracije birača koji žive van Kosova je bio glomazan, nije bio naklonjen biračima, a ni inkluzivan, ali je ipak uložen napor da se poveća učešće kosovskih Srba na izborima.

Takođe se ističe da je prebrojavanje glasova sprovedeno bez ozbiljnijih nepravilnosti, iako su u nekim slučajevima primećene proceduralne greške. Veliki broj listića za izbore za skupštine opština je proglašen nevažećim, očigledno usled nejasnih uputstava članovima biračkih odbora, kao i slabog razumevanja od strane birača.

Evropski posmatrači nisu hteli da komentarišu ko je zatajio u lancu kako bi se osigurao glas srpskih građana u tri glasačka centra na severu.

Zlatko Vujičić, šef posmatrača Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora, izjavio je u utorak u Prištini da snage reda u Severnoj Mitrovici nisu bili na nivou zadatka.

“Zakazivanje u pružanju sigurnosti zajedno sa složenom političkom situacijom, uticala je na jedan broj glasača da slobodno obave dužnost u opštini Severna Mitrovica”, kazao je on.

Preliminarni rezultati Centalne izborne komisije (CIK) pokazuju da će se drugi krug izbora za gradonačelnika opština održati u Prištini i svim većim gradovima, ali i u mnogim drugim opštinama.

Južno od reke Ibar Građanska inicijativa ‘Srpska’ koju podržava Beograd, ide u drugi krug u svih šest opština.
XS
SM
MD
LG