Dostupni linkovi

Pomoć Japana BiH: Milion eura za zaštitu i spašavanje


Vlada Japana donirala je Bosni i Hercegovini milion eura vrijednu opremu zazaštitu i spašavanje. Krajnji korisnici biće entitetske uprave civilne zaštite i Distrikta Brčko. Oprema je namijenjena spašavanju na vodi, te prevozu timova.

Milion eura vrijedna oprema koju je donirala vlada Japana dio je nastavka podrške ove zemlje Bosni i Hercegovini. Japan je, kako je podsjetio ambasador te zemlje u BiH Kazuya Ogawa, zemlja koja ima tu nesreću da je podložna brojnim prirodnim katastrofama - zemljotresima, poplavama, vulkanima, tajfunima. To iskustvo može iskoristiti kako bi obezbijedila stručnu pomoć BiH.

„Kada je prošle godine BiH bila pogođena poplavama Japan nije mogao ostati ravnodušan i mi smo odlučili da pomognemo institucijama BiH da jačaju operativne kapacitete, kada je u pitanju prevencija prirodnih katastrofa i smanjenje rizika od njih.“

Nakon poplava, Japan je Bosni i Hercegovini pomogao sa oko 27 miliona KM, te su u toj obučavani i bh stručnjaci za ovu oblast. Najviše koristi od donacije u vozilima i čamcima s opremom imaće entitetske uprave civilne zaštite i Distrikta Brčo. Direktor FUCZ Fahrudin Solak istakao je kako je Uprava dobila kombi koji se može koristiti i kao komandno vozilo u slučaju nepogoda.

„Još je tu i čamac sa motorom, tri ronilačka odijela, boce i prsluci za ronjenje, LED reflektor i par agregata.“

Sva donirana oprema dovoljna je za cijeli tim za spašavanje u i na vodi, u svim situacijama, naveo je direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS Veselko Elez.

Planirano je da ovo vozilo može da povuče kompletan tim u slučaju nekih potreba, bilo da se radi o saobraćajnoj nesreći vezanoj za vodu ili drugih intervencija. Mi ćemo ga koristiti za obuke, i nadamo se da će nam za to i trebati, te da će biti što manje potrebe za njim na terenu."

Opremu je u ime BiH preuzeo ministar sigurnosti Dragan Mektić.

XS
SM
MD
LG