Dostupni linkovi

Poljski svećenik: Katolička crkva homoseksualcima čini život paklom


Papa Franjo
Papa Franjo

Poljski svećenik koji je obznanio svoju homoseksualnost uoči posljednjeg vatikanskog sinoda posvećenog porodici, dostavio je papi Franji ostavku. Četrdesettrogodišnji Krzysztof Charamsa (Krištof Haramsa) optužio je Katoličku crkvu da milionima katolika-homoseksualaca život čini paklom.

„Kler je prepun homoseksualaca, a Vatikan ih zabranjuje“, kaže Charamsa, koji takav odnos naziva najvećim licemjerjem.

Sve do 3. oktobra, monsinjore Charamsa držao je visoku poziciju u kongreraciji, i bio šef odjela koji bavi izučavanjem vjere, dakle temeljem na kojem počiva katolička doktrina.

Nakon njegovog „izlaska iz ormara“, na press konferenciji u jednom rimskom restoranu, Vatikan ga je smjenio s tog položaja.

Svećenici Rimokatoličke crkve zavjetuju se na celibat, jer se simbolično žene crkvom, a Charmsa je u objavi javnosti saopštio, ne samo da je gay, nego i da je u vezi.

U pismu kojeg je poslao papi Franji, a koji se usput budi rečeno još nije oglasio, poljski svećenik na talijanskom jeziku kritikuje crkvu za "progon" i "neizmjernu patnju" koje nanosi homoseksualnim katolicima i njihovim porodicama. On kaže da je nakon "dugog i mučnog razdoblje dilema i molitvi", donio odluku da "javno odbaci nasilje svoje crkve prema homoseksualcima, lezbijkama, biseksualcima i transseksualcima“.

Rimokatoličko svećenstvo je "puno homoseksualaca koji su često nasilno homofobični", piše Charamsa koji poziva "sve gay kardinale, biskupe i svećenike da smognu hrabrosti i napuste tu neosjetljivu, nepoštenu i brutalnu Crkvu ".

U istoj poruci on zahvaljuje papi Franji za neke riječi i poteze koje je povukao prema LGBT populaciji, „mnogo blaže nego svi njegovi predhodnici“.

Papa se tokom svoje posljednje posjete Sjedinjenim Američkim Državama susreo sa studentom homoseksualcem, a istom prilikom izjavio da homoseksualci ne bi trebali biti marginalizirani u društvu.

Krzysztof Charamsa kaže da LGBT katolici imaju pravo na porodični život "čak i ako Crkva ne želi da ga blagoslovi". On strogo osudjuje bivšeg papu Benedikta XVI, čiju izjavu da je „homoseksualnost jaka tendencija koja vodi ka unutarnjem moralnom zlu", poljski svećenik naziva „vražjim poslom“.

Posljednji sinod Rimokatoličke crkve, posvećen porodici, napravio je značajne korake u liberalizaciji stavova prema razvedenim ljudima i djeci iz nevjenčanih zajednica. U završnom dokumentu takodje se kaže da homoseksualci moraju biti dočekani s poštovanjem i dostojanstvom“, ali su članovi Sinoda odbili priznati gay brakove kao nešto na šta je „bog mislio kad je stvarao porodicu“.

XS
SM
MD
LG